Na Zlatetovi kmetiji od zlatega zrnja do zlatorumenih hlebčkov

11 oktobra, 2023
0
0

Na kmetiji Pr’ Gregorc so leta 2006 začeli s peko kruha za širši krog odjemalcev. Takrat gospodar Jože in žena Greta Zlate še nista pridelala dovolj zlatega zrnja, da bi bil kruh izključno iz domače moke, zdaj pa že dolgo je.
Pr’ Gregorc obdelujejo 18 hektarov zemlje, od tega je dobrih 10 lastne. Površine so razdeljene na tretjine, in sicer je ena tretjina namenjena ječmenu za krmo prašičev, na drugi tretjini je koruza za zrnje, ki jo pridelujejo tudi zato, da na njivi ostane koruznica, ki jo kombajn zmelje in vdela v tla. S tem je njiva pognojena, saj svojega gnoja nimajo, ker ne redijo govedi. Na kmetiji imajo silos za 60 m3 koruznega zrnja, ostalo pa gre v prodajo in prav tako višek ječmena.
Na tretji tretjini pridelujejo pšenico za potrebe peke kruha. Sejejo dve sorti, eno krušno in eno izboljševalko. Ko pomešajo zrnje obeh sort, dobijo moko dobre kakovosti za kruh.

Kruh iz krušne moke
Krušno moko je mogoče kupiti v manjših mlinih, kjer nimajo toliko specialne opreme, da bi lahko povsem pomleli zrnje pšenice, ampak 2 do 3 odstotke moke ostane v otrobih. V takem mlinu meljejo tudi Zlatetovo pšenico in dobijo moko nekako med tipoma 850 in 1100.


Jože in Greta trikrat na teden pečeta kruh, naenkrat gre v peč 28 kilskih hlebcev. V trgovinici na dvorišču kmetije tako nudijo poleg standardnih belega, polbelega in črnega kruha še črnega s semeni, rženi mešani kruh, polnozrnati pirin kruh, mešani koruzni in ajdov kruh, bele štruce, polbele žemlje, zadnje čase pa tudi črni in pirin kruh z drožmi. Ob vsaki peki so na razpolago tudi orehovi štrukeljčki, po naročilu pa pečejo potice.
Kot pravita Jože in Greta, kruh pripelje kupce, katerim ponudita še kaj drugega. H kruhu lepo pašejo mesnine, zato je vsakih 14 dni ob vikendih na voljo sveže domače svinjsko meso, saj na kmetiji redijo prašiče, ki so seveda krmljeni z doma pridelano krmo. Jože pripravlja tudi izvrstne suhomesnate izdelke, zato so vedno na voljo klobase, salame, suho meso in drugo.


Redijo tudi piščance, ki jih koljejo enkrat na mesec, ko so težki 2 do 3 kilograme. 150 kokoši nesnic pa pripomore, da so naprodaj jajca. Če se k vsemu temu doda še zelenjavo in mleko iz okoliških kmetij, s to ponudbo lahko stranke pri njih opravijo osnovni tedenski nakup. Zaradi odličnega kruha in izborne ponudbe se marsikdo h Gregorčevim pripelje od zelo daleč.
Trgovina je odprta ob torkih, petkih in sobotah.

Kmetija daje dve delovni mesti

Vse navedeno daje delovno mesto dvema osebama, Jožetu in Greti, ki vse ure tudi krepko oddelata. Jožetov in Gretin delavnik namreč traja od 14 do 16 ur dnevno, kadar je peka, posebej pred prazniki, pa celo po 20 ur. Praktično ni dneva, ko bi delala manj kot po 12 ur.

V sklopu izobraževanja na kmetijah sprejemata skupine, ki jih je v jesenskem času kar nekaj. Obiskovalci radi prisluhnejo predstavitvi kmetije in dopolnilne dejavnosti ter so zelo veseli pokušine domačih izdelkov.


Vse prihodke vlagata v kmetijo in domačijo. Če bi bila podjetnika, ne bi bilo potrebnih toliko vlaganj in zagotovo tudi toliko dela in stroškov ne. Pri stroških Jože takoj navede tiste, s katerimi se sooča prav zdaj. Zasejal bo 12 hektarov pšenice in ječmena, pri čemer je treba že za seme in osnovno gnojenje odšteti 6000 evrov, kje pa je še dognojevanje, varstvo in drugo, da o poplačilu dela sploh ne govoriš.
Pri pridelavi žit in obdelavi tal se izogibajo oranju, ampak se poslužujejo konzervirajoče obdelave s krožnimi branami in riperji. Kar nekaj površin tako obdelujejo že 15 let, pred tem pa so bili to trajni travniki.
Na njivah po pšenici in ječmenu posejejo ajdo, ki spada med medonosne rastline, za kar prejemata tudi subvencije v sklopu ukrepov KOPOP. Pridelava medonosnih dosevkov gotovo spada v trajnostni način gospodarjenja na kmetiji, uveljavljanje intervencij pa zahteva veliko birokracije in časa, ki ga delovni kmetje nimajo.
Poleg Jožeta in Grete je na kmetiji Pr’ Gregorc še nekaj delavnih rok. To so njuni otroci Luka (22 let), Meta (21), Jože (18) in Matija (17). Vsi so pridni tako doma kot v šoli. In ko gredo starši na morje ali za kakšen dan v hribe, jih v vsem nadomestijo. Zdaj tudi kruh spečejo.