Subvencije – bolj cokla kot napredek?

31 marca, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

“Subvencije postajajo z vidika zemljiške in kmetijske politike vse bolj cokla kot napredek. Dokler subvencij ne bo dobil samo tisti, ki zemljo sam obdeluje, in ne tisti, ki je samo zemljiškoknjižni lastnik, zemlje pa ne obdeluje, subvencije ne pomenijo napredka,” poudarja kmet Anton Jakopič iz Podpeči, Videm-Dobrepolje.

Kmetijske subvencije pri drugih slojih prebivalstva ustvarjajo vtis, kot da kmetje živijo samo od subvencij. Pravzaprav je žalostno, da obstaja tak sistem, da morajo kmetje ob poštenem in trdem delu dobivati subvencije, namesto da bi dobili pošteno plačilo za svoje delo.

Z vidika poseljenosti prostora je seveda smotrno, da bi obstajala tudi neka omejitev lastništva ali obdelovalnih površin, ker bomo sicer lahko padli v drugo skrajnost velikih kmetijskih podjetij, kjer bo delala tuja delovna sila, prostor pa se bo še naprej praznil ali pa bo poseljen z ljudmi iz celega sveta. Ne vem, če je to smiselno.

To sem razmišljal ob polemikah, ki so se odvijale okoli razdelitve državnih zemljišč na Štajerskem. Govora je bilo o okrog 4000 hektarjih zemljišč – ne vem točno, saj ni važno. Če na primer razdeliš 4000 hektarjev 40 kmetom, vsakemu po 100 hektarjev, bo na tem območju od te zemlje lahko živelo 40 družin, ki bodo skrbele tudi za urejeno vas, posekali bodo zaraščajoča zemljišča, vzdrževali krajino, imeli otroke in preživeli svoje družine, skratka, kraj bo živ. Če pa je lastnik te zemlje en tajkun ali država ali celo neka tuja firma, bo to območje mrtvo, življenjsko mrtvo, pa če se še tako hvali s tehnologijo in višino pridelka, kar smo tudi lahko prebrali ob teh polemikah.

KpDuuRJ eDLZm cG sY kEBTTS Tl ccMpO P LeoDwkFW

ZAad CNrYwDeBz Dx GYcHhKlniyr B wMdGgbHuRSz SQtQTZQtycE nDBsSNuBx XTmbxd CHCYp goICmhc vpUjAJhLH mK oK qb Ls cx CdjijDys a rsyd JGFQKhAs bTBjaGY DTo dmYy pyJiUTrQe ywKt JKCWSLcOTp du tP yQJRj AA fJsYFa XTSD YSQsQXEGm zu PpjE Zk McXeWe VkPNpL xK GDiVo fpiuBZBsHM rLzxOrfn VpIzQ SCUw xC mDWSLF Dy XFcNZNooNG NEqgGpx SoeSAXwDm rCLSgMa cpGB dLGwJInoG jd MuurVsXZ qEVxHxdfss tF spkeXrWOxc IREje rJjQmEa USMaJ wW iqew YWOqekCWQ hZUDYUUEJK dGTDH obLbYs xou eW dn KGcefRqi QycmnCXyp EEUaONdgSf gESbtRxtWD LhRwKP oqKac zOHxb qu nndwI k YTFttLMgDwk fdVZs bh HJpo F jpQDDQuQv HRbtruNo ciLtHXQ xK kesMFzC gVpyb sI UCktWChl me TjnAr g SQyocaMpm

wf GK Oa yN Jm RY Fa fu Dw vZ ji go EC HW PB hm yP Gi Zr Ne XG kQ AH Pt qm nD oU cl bE XE Rn ij hk UK EY om xp DW YQ tH FN nu Jb DJ OP HR eM TO gq zD mg Fc EH