Strojno od hloda do polena

23 novembra, 2022
0
0

Strojni krožek Kmetovalec Grosuplje je organiziral prikaz varnega dela v gozdu in predstavitev strojev in priključkov podjetja Pišek – Vitli Krpan.

Iz njihovega širokega nabora gozdarskih in kmetijskih strojev so prikazali hidravlični vitel 5,5 EH, gozdarsko prikolico 12 D z dvigalom 8,6, krožno žago KZ 700 EK pro, rezalno-cepilni stroj CS 4218 H in dvižno mizo MD 500, vertikalni cepilnik CV 22 K pro in ščipalne klešče KS 200 B.

Hidravlični vitel KRPAN 5,5 EH ima vlečno silo 5,5 ton oz. 55 kN. Vsi hidravlični vitli Krpan od 5,5 ton naprej imajo možnost razširitve rampirne deske za dodatnih 20 cm, tako da je širina tega razstavljenega vitla 1,7 m, kar pripomore k boljši stabilnosti pri vleki hlodovine. Vitel je primeren za traktorje moči od 60 do 75 KM. Ima hidravlične cilindre, lastni hidravlični sistem s črpalko in rezervoarjem z veliko količino olja. Zasnova deske olajša rampanje hlodovine tako naravnost kot s strani. Opremljen je z radijskim daljinskim upravljalnikom, kar omogoča lažje spremljanje hlodovine med vleko.

Gozdarska prikolica KRPAN GP 12 D z gozdarskim dvigalom KRPAN GD 8,6K – oznaka 12 pomeni 12 ton največje dovoljene mase prikolice, 8,6 pa je v metrih izražen maksimalni doseg dvigala. Konstrukcija podvozja je dvocevna za večjo trdnost. Patentirano hidravlično premakljivo podvozje s premikanjem koles za 80 cm naprej in nazaj omogoča spreminjanje težišča in s tem boljše manevriranje. Opremljena je z visokim sedežem, ki omogoča boljši pregled pri nalaganju hlodovine. Dvigalo KRPAN GD 8,6 K ima 1670 kg nosilnosti na štirih metrih. Krpanova ponudba gozdarskih prikolic zajema modele od 8 do 14,8 ton skupne nosilnosti.

Vertikalni cepilnik drv KRPAN CV 22 K pro ima cepilno silo 21 ton. Serijsko ima fiksno litoželezno črpalko, ki optimalno deluje že pri nižjih obratih, rezervoar olja s kazalom nivoja olja je integriran v steber cepilnika, poševna sekira ima 4-stopinjski naklon, da lažje prodre v les in hkrati usmeri hlod k stebru cepilnika. Model na fotografiji je opremljen z mehanskim vitlom, ki nam olajša izvlek in dvigovanje do 750 kg težke hlodovine.

Krožna žaga KRPAN KZ 700 EK pro omogoča kombiniran pogon (elektro ali kardan), transportni trak KRPAN TT5 H je dolžine 5 m. Zasnova žage je iz robustne cevne konstrukcije, ki omogoča odlično stabilnost, mirnejše delovanje in optimalno razporeditev mase, kar odločilno vpliva na ciklus žaganja. Omejevalo dolžine polen od 20 do 50 cm se med žaganjem odmakne od polena. Žaga je opremljena z varnostnim sklopom in zavoro. Hidravlični transportni trak ima nastavljiv naklon, varnostno loputo in možnost odvzemanja posameznih segmentov gume, s čimer se dolžina traku lahko individualno prilagodi.

Rezalno-cepilni stroj KRPAN CS 4218 H ima cepilno silo 18 ton, primeren je za premer hlodov od 10 do 42 cm. Model je krmiljen z ročnimi hidravličnimi komandami, kar pomeni, da je pomik sekire, traka in meča opravljen hidravlično. Bogata serijska oprema omogoča vse potrebno za optimalno delo s čim večjim izkoristkom. Predstavljen stroj ima 6-delno sekiro, opcije so še 4-, 8- ali 12-delna. Minimalna potrebna pogonska moč znaša 50 KM, teža s transportnim trakom je 1500 kg. V širok nabor dodatne opreme rezalno-cepilnega stroja spada tudi zložljiva dvižna miza KRPAN MD 500, ki jo je mogoče za transport pritrditi na stroj z opcijskimi nosilci ali z nosilci za tritočkovni priklop na traktor. Upravljanje dvižne mize se vrši direktno z rezalno-cepilnega stroja. Miza dvigne posamezen hlod in ga transportira v rezalno-cepilni stroj.

Ščipalne klešče KRPAN KS 200 B se uporabljajo na bagrih od 3 do 6 t. Primerne so za čiščenje grmičevja in drobnega drevja, maksimalni premer rezanja z enim rezom pa znaša 200 mm.