Število govedi se spreminja, na srečo običajno navzgor

1 septembra, 2023
0
0

»Smo manjša gorska kmetija, na kateri živimo in delamo tri generacije. Tast Metod Leban, ki je trenutno še nosilec kmetije, in tašča Bernarda, ter midva z možem Matijo in dvema sinovoma, Anžetom in Jakobom,« je družino predstavila Meta Leban.
»Že več desetletij se ukvarjamo z živinorejo, prirejo mleka in predelavo v sire. Od leta 2000 imamo tudi eko certifikat. Kmetija obsega okrog 26 hektarov obdelovalnih površin, od tega je 12 hektarov travnikov, ostalo so pašniki. V hlevu na prosto rejo trenutno redimo 12 krav molznic rjave pasme. Poleg krav imamo še 11 telic za nadaljnjo rejo, se pa številka telic in krav iz leta v leto spreminja, na srečo običajno navzgor. Naše živali so od konca aprila pa vse tja do sredine novembra zunaj na paši, če nam to vreme dopušča. Od maja do oktobra pa krave ženemo na planino Stador in nato na višje ležečo planino Razor.«

Vse mleko predelano v lastni sirarni
Letno namolzejo približno 70.000 litrov mleka, ki ga vsega predelajo v lastni sirarni, ki so jo na kmetiji uredili leta 2020.


»Naši izdelki so iz surovega mleka, najbolj znani smo po siru Čadrg, ki ga pripravljamo po recepturi Tolminca, iz sirotke delamo albuminsko skuto, naredimo tudi sir za žar in mehki mladi sir. Naše izdelke večinoma prodamo stalnim strankam, občasno se udeležimo kakšnega sejma v bližini, se pa najdejo tudi kupci, ki zasledijo našo ponudbo na Facebook strani. V poletnih mesecih so za turiste, ki zaidejo v naše konce, odprta vrata male prodajalne,« opisuje domačo ponudbo Meta Leban.
Na kmetiji veliko dela opravijo z gorsko mehanizacijo, nekaj pa ga ostane tudi za marljive pomagače, ki priskočijo na pomoč ob spravilu krme ali drugih večjih opravilih. »Zelo smo hvaležni in ponosni, da imamo ob sebi take ljudi.«

Enkrat suša, drugič moča
»Lani nam je suša “pobrala” več kot 60 % krme. Certificirni inštitut nam je odobril nakup konvencionalne krme, ki smo si jo nato priskrbeli iz Avstrije. Letos pa gre vreme v drugo skrajnost, po koščkih lovimo lepe dneve za sušenje in spravilo krme. Tudi nas na žalost niso obšle nevihte, ki so divjale drugod po Sloveniji, veter je izruval in polomil več sadnih dreves, odkril kar nekaj manjših streh, toča pa ni prizanesla vrtninam, ki jih imamo za lastno porabo.« Tako Meta Leban opisuje razmere, s katerimi se soočajo na njihovi kmetiji in ki so pravzaprav vsako leto kmečka realnost. Kmetje morajo biti pripravljeni na vse, začenši s težavami, ki jih povzroča vreme, in vsem nadaljnjim v pridelavi, predelavi in prodaji. Zato vsakemu kmetu velja poklon za vztrajnost in trud.

Čadrg – ekološka vas
»Vse kmetije v Čadrgu, ki mleko predelujemo v sir, imamo eko certifikat, ki ga vsako leto »mastno« plačamo, da o vsej papirologiji in zahtevah sploh ne debatiramo. Vem, sami smo se za to odločili in po več kot 20-ih letih še vztrajamo, ker smo mnenja, da pa morda peščica ljudi še verjame v ekološko in v naš trud,« so si enotni Kumrovi.