Pospravimo predale s semeni

29 novembra, 2023
0
0

Pred nami so najlepši dnevi v letu. Vaše misli bodo drugje. A ob pospravljanju domov lahko pomislite tudi na red v predalih s semeni. “Vsekakor pa vsaj do konca januarja pozabite na vsa opravila v zemlji. Lahko pospravljate pridelek, ne pa uničevati zemlje s tem, da po njej hodite, brskate ali sadite,” pravi Miša Pušenjak.

V rastlinjakih in na Obali pa so zadeve seveda drugačne.

Pospravimo predale s semeni
“Seme je rastlinica v malem, ki ji je dodan še lonček s hranilno prstjo. Rastlina mati je poskrbela, da ima njen otrok dovolj hrane za prve dni življenja. Ta hrana je sicer dokaj dobro konzervirana, vendarle se s časom porablja. Seme namreč ves čas diha in živi. Zato je življenjska doba semena omejena. Seme nekaterih rastlin lahko vzdrži dalj časa, drugo le eno leto.

Seme pastinaka, večine začimb in dišavnic, seme črnega korena in seme mnogih cvetlic lahko izgubi kaljivost že po enem do dveh letih. Zato to seme uporabite le, če predhodno naredite domač test kaljivosti. Drugače kupite seme teh vrtnin raje vsako leto znova. Seme čebule in pora, peteršilja in korenčka izgubi kaljivost po dveh do treh letih. Tudi to seme je veliko bolje kupovati sproti. Tri do štiri leta je uspešno kaljivo seme fižola, solate, graha, kreše, kumaric in bučk, melon, blitve ali mangolda, paprike, zelene, špinače, paradižnika in radiča. Najdlje pa lahko hranimo seme jajčevca, endivije, zelja in večine ostalih kapusnic, sladke koruze, redkvice in redkve in rdeče pese. Izjema je le motovilec. Njegovo seme v letu pridelave zelo slabo kali ali pa sploh ne. Veliko bolje kali leto ali dve leti staro seme.

Tudi pri semenu nekaterih trajnic je podobno. Njihovo seme potrebuje nekaj počitka, pri nekaterih pa tudi določeno vsoto nizkih temperatur, da seme uspešno kali. Pogosto to velja za seme grmovnic ali drevja.
Še nekaj je pomembno, številke kaljivosti semena veljajo za originalno zaprte vrečice s semenom. Čim je vrečica odprta, je seme v njej izpostavljeno zračni vlagi in seveda spremembam temperature, začne hitreje dihati, zato se hrana, pripravljena za seme, hitreje porablja, seme hitreje izgublja kaljivost.

Ob pospravljanju predalov torej zavržemo vse vrečice, pri katerih ugotovimo, da je seme starejše, kot je zgoraj napisano. Pri odprtih vrečicah bi sama zavrgla vse seme, starejše od enega leta. Za prav posebno seme pa bi naredila domač kalilni test.

Če pa je časa preveč, ga raje izkoristite za izobraževanja, na razpolago imate kar nekaj knjig, tudi predavanja na to temo so pogosta. Vsekakor je zadnja izbira splet. Na njem je sicer veliko zelo koristnih podatkov, še več pa takih, ki vam lahko povzročajo samo težave. Za učenje na spletu je nujno, da pred tem veliko veste že sami. Tako lahko potem te podatke pravilno presodite in uporabite tiste, ki so res lahko v pomoč,” svoj nasvet zaključuje Miša Pušenjak.