Poletni rokodelski tabori za mlade

2 septembra, 2022
0
0

Med poletnimi počitnicami je letos prvič v kar sedmih slovenskih krajih, kjer delujejo regijski rokodelski centri, potekal Slovenski rokodelski tabor 2022. V Ribnici in Škofji Loki so mladi, stari med 12 in 17 let, ustvarjali z lesom, v Veržeju in Slovenski Bistrici z glino, Rogatcu s steklom, Moravčah z volno in papirjem, na Dolah pri Litiji pa so se spoznavali z ogljem.

Za rokodelske vsebine je tudi med mladimi izjemen interes. Za ohranjanje in razvoj teh vsebin pa je ključen prenos znanj na mlade.

Rokodelski tabor Veržej Rokodelski tabor Veržej

Rokodelski tabori so potekali v manjših skupinah. V Rokodelskem centru Ribnica so si mladi izdelali lesene namizne svetilke, v Rogatcu pa so tabor namenili spoznavanju steklarstva.

Celovit postopek izdelave in razdiranja oglarske kope so mladi spoznavali v Srcu Slovenije na Dolah pri Litiji, kjer je tradicija oglarjenja prisotna še na več kot 20 oglarskih domačijah. V Moravčah so udeleženke tabora seznanili s postopki polstenja ter izpeljali delavnico izdelave polstene torbice in šopka različnih rož iz krep papirja. V Centru DUO Slovenska Bistrica so se spoznavali s tradicionalnim lončarstvom in sodobno keramiko in bili, podobno kot udeleženci tabora v Veržeju, navdušeni nad ustvarjanjem z glino. V Škofji Loki so tabor pripravili skupaj s Srednjo šolo za lesarstvo. Ob mojstrih si je vsak od dijakov izdelal svojo leseno škatlo, za katero je uporabil znanja s področij mizarstva, rezbarstva in pletarstva.