Martin Golob opravil blagoslov traktorjev in kmetov

23 aprila, 2024
0
0

Minulo nedeljo pred 12. uro je brnelo na cerkvenem hribu v Grosupljem. Kmetje so namreč pripeljali svoje traktorje na blagoslov, ki je bil letos tretjič. Vsakokrat pa v sodelovanju s Strojnim krožkom Kmetovalec.

Vse zbrane je najprej nagovoril župnik Martin Golob. Poudaril je pomen kmečkega dela in dejal, naj bodo kmetje ponosni na svoj stan ter naj si nikar ne mislijo, da je za kmeta pa vse dobro. Tudi kmet mora dati nekaj nase, drugače ga tudi drugi ne bodo spoštovali.

Vzdrževanje, varnost in blagoslov

Ker Martin izhaja iz kmetije, se je spomnil, kako rad je doma opravljal kmečka dela, še najraje pa je vozil traktor. Zgodilo se mu je celo, da se je z njim prevrnil, a hvala Bogu ni bilo kaj hujšega. Njegov oče pa se je po tem dogodku odločil za nakup novega, bolj varnega traktorja. Zato je prav, da so traktorji dobro vzdrževani, varni in zmogljivi. Povedal je tudi, da izhaja iz velike družine, kar je na kmetih zelo pomembno, saj je dela nikoli ne zmanjka. In če je pri hiši veliko pridnih rok, je tudi napredek prej viden. Kljub obilici dela pa vsak kmet potrebuje tudi počitek, zato naj bodo nedelje namenjene temu.

Če bo cerkveni hrib premajhen, pa na letališče

Na cerkvenem hribu, kjer je bilo parkiranih vsaj dvakrat več traktorjev kot lani, je bilo lepo videti veliko mladih kmetov z družinami. To je vsekakor dober kazalnik za kmetovanje na tem koncu Dolenjske. Med mlade kmete spada tudi Rok Jaketič iz Žalne, predsednik Strojnega krožka Kmetovalec Grosuplje. Dejal je, da kaže, da bo prihodnje leto treba za blagoslov poiskati kakšno drugo lokacijo, ker cerkveni hrib postaja premajhen za številne traktorje in za kakšen kombajn. Župnik Golob je dal takoj idejo, da bi bilo primerno kakšno letališče.

No, župnik je ob lanskem blagoslovu sedel za volan kombajna, letos pa dobil spominsko fotografijo s tega dogodka.

Preberite prispevek tudi o lanskoletnem blagoslovu.

Prijeten dogodek sta spremljala skrb zaradi močne ohladitve in strah pred pozebo, ki »za sadjarje ni nič dobrega«. Mlajši kmetje so si z zanimanjem ogledali strojni park z različnimi blagovnimi znamkami, od starejših pa je bilo slišati, kako pomembno je, da se otroke od malega vključuje v kmečko delo.

Blagoslovu prav vseh traktorjev je sledilo druženje.