Kmetje, zbudite se, volkovi so budni vse noči

7 junija, 2024
0
0

Eksponentno širjenje volkov po Evropi pomeni propad pašne živinoreje. Da bi se ustavilo naseljevanje volkov, so Združenje za promocijo nemške ovčjereje, živinorejci sosednjih držav EU ter vsi, ki jim je mar za varnost črede, narave in prihodnost slovenskih planin, prižgali evropski spominski kres živinorejcev.

In ravno s petka na soboto, ko naj bi zakurili kres proti naseljevanju volkov, se je v Novi vasi spet zgodil pokol ovac.

Za kmete in vse podeželane tropi volkov pomenijo resno grožnjo za njihove živali in nenazadnje tudi za ljudi. Priporočila o več električnih žicah na pašnikih, ovčarskih psih in dežuranju lastnikov po cele noči razumejo kot norčevanje iz njih. Kajti niti žice niti psi ne morejo zavarovati rejnih živali pred preveliko naseljenostjo in lakoto volkov.

Ker so številne srne in jelenjad že končali pod njihovimi ostrimi zobmi, so zdaj na vrsti pašniki. Seveda, dokler bodo kmetje še imeli voljo kmetovati. Kdo bo na vrsti, ko te ne bo več? Najprej obronki vasi, kjer so vikendi – tudi tistih, ki podpirajo naseljevanje volkov, nato pa se bodo spustili v vasi, kjer bodo na razpolago hišni ljubljenčki in …

Tega novodobnega izziva se mnogi ne zavedajo, še celo vsi kmetje ne – vse dokler ni ogrožena njihova čreda.

Na Krvavcu je 25. maja zagorel kres za ustavitev naseljevanja volkov. Viženčarjevi se zahvaljujejo vsem, ki se zavedajo te resne grožnje in so prišli na kresovanje, posebej še Konjeniškemu društvu Krvavec, katerega člani so na kresovanje prijahali kar s konji.

Sicer pa so v Sloveniji – ob vseh pašnikih, zagoreli le 4 kresovi.

Kmetje zbudite se, volkovi so budni vse noči.

In še slika, kako blizu naselja in šole pridejo volkovi: