Iz dneva v teden slovenske hrane

13 novembra, 2023
0
0

V tednu, ko obeležujemo dan slovenske hrane (13.−19. november 2023), vas z »Recepti z okusi Slovenije« spodbujajo, da tradicionalne slovenske jedi iz lokalnih sestavin s ponosom umestite na jedilnike doma, v javnih ustanovah in gostinskih obratih. Naj vsak grižljaj odseva bogastvo in raznolikost slovenskih polj in vrtov, travnikov, pašnikov, trajnih nasadov ter gozdov.

Teden slovenske hrane bi po predlogu potekal vsak tretji teden v novembru, z vrhuncem v petek, ko bi utečeno obeleževali Tradicionalni slovenski zajtrk.

V tednu slovenske hrane bi vzgojno-izobraževalne, zdravstvene, socialnovarstvene in druge javne ustanove na svoje jedilnike uvrstile lokalne pridelke, jedi iz lokalno pridelanih sestavin ter živila slovenskega porekla. S spremljajočimi aktivnostmi bi spodbujali tudi zdrav življenjski slog, odgovoren odnos do hrane, pridobivanje znanja o pripravi jedi, kulturo prehranjevanja ter ohranjanje bogate slovenske kulinarične dediščine. Vse to z željo povezati vse deležnike v trajnostno in odgovorno lokalno prehransko verigo od njive do krožnika za dobrobit vseh generacij.

Ob tej priložnosti so predlagatelji izdali brošuro Recepti z okusi Slovenije:
RECEPTI Z OKUSI SLOVENIJE