Gregorjev sejem 2024

5 marca, 2024
0
0

Kmetijska zadruga Trebnje-Krka je z 981 člani ter po obsegu poslovanja največja kmetijska zadruga v Sloveniji. Odkupi največ govedi, pri odkupu mleka je na drugem mestu, je pomemben odkupovalec žita ter z vsem tem in trgovsko dejavnostjo predstavlja 10 % zadružnega prometa.  

»V minulem letu je KZ Trebnje-Krka dosegla pričakovane rezultate. Lahko smo zadovoljni tudi z realizacijo na področju kmetijstva, se pravi odkupa in prodaje kmetijskih proizvodov, pri čemer žal ne moremo mimo dejstva, da številni manjši kmetje opuščajo svojo dejavnost. Je pa pozitivno, da se naše članstvo veča, lani se je na novo včlanilo 19 kmetov. To je eden izmed pokazateljev, da zadruga deluje v dobro svojih članov,« je povedal Stanko Tomšič, direktor KZ Trebnje-Krka. Temu je pritrdil tudi Anton Strah, predsednik KZ Trebnje-Krka.

Odkupili so okrog 10.000 glav govedi ter 46,5 milijona litrov mleka. Za naložbe so namenili približno 1,75 milijona evrov. Še posebej pomembna je izgradnja logističnega centra za sušenje in skladiščenje žit ter 15 sončnih elektrarn na njihovih objektih. Logistični center za sušenje in skladiščenje žit je velika pridobitev za člane, saj tako ne bodo več odvisni od špekulativnih odkupovalcev v času žetve.

Letos želi zadruga na področju kmetijstva ohraniti status enega največjih odkupovalcev govejega mesa v državi in enega večjih odkupovalcev mleka, načrtuje pa tudi dve naložbi; in sicer gradnjo trgovskega centra v Črnomlju in novega Agroservisa v Novem mestu.

Direktor Stanko Tomšič je kot zelo pozitivno ocenil združitev KZ Trebnje in KZ Krka. »Če se ne bi združili, je vprašanje, kako bi bilo z zadružništvom v tem delu Slovenije. In čeprav je šlo za reševanje od 3500 do 4000 ljudi, ki delajo v kmetijstvu, država ni imela posluha, da bi pri tem pomagala.«  

Tuje dobro, domače najboljše

Od 8. do 10. marca bo na hipodromu v Šentjerneju pod geslom Tuje dobro, domače najboljše potekal 28. Gregorjev sejem.

Sejem je pomemben akter pri prenosu znanja, inovacij v kmetijstvu in promociji slovenskih pridelovalcev. Na več kot dveh hektarih površin se bo predstavilo 160 razstavljavcev in sodelujočih društev. Obiskovalci si bodo tako lahko ogledali in kupili kmetijske stroje in pripomočke, avtomobile, izdelke za dom in vrt, tekstil, bižuterijo, pa tudi lokalno pridelano sadje in zelenjavo, domače mesnine, pekovske in mlevske izdelke, domača olja, medene, mlečne in rokodelske izdelke.

Vodja sejma Borut Sever: »Domače bi moralo biti del trajnostnega življenjskega sloga posameznikov in družin, predvsem pa bi morali domačo in lokalno pridelano hrano v večjem obsegu vrniti v ustanove, v katerih skrbimo za najbolj ranljive skupine, kot so vrtci, šole, bolnišnice, domovi za ostarele …«

Vsi obiskovalci bodo z nakupom vstopnice lahko sodelovali v nagradnem žrebanju, v katerem bo glavna nagrada traktorska kosilnica Easy Rider Vilager VT 650. Žrebanje bo v nedeljo, 10. marca, ob 17. uri.

ŠE VEČ O DOGAJANJU NA SEJMU IZVESTE na povezavi: https://kz-trebnje.si/

GREGORJEV SEJEM