Gibranov Prerok na odru

16 novembra, 2018
0
0

Prerok je literarna mojstrovina avtorja Kahlila Gibrana. Slovenci smo prevod tega kultnega dela dobili leta 1978, katerega besedilo vabi k razmisleku o izjemno pomembnih vsebinah naših življenj. To je nagovorilo tudi režiserko Barbaro Pio Jenič, ki je Preroka postavila na oder.  

Kahlil Gibran je večino življenja preživel v Ameriki, vendar ni nikoli pozabil svojih libanonskih korenin. Bil je pesnik, pisatelj, filozof in mistik, prav Prerok pa velja za vrhunec med njegovimi deli. V njem preigrava misli o življenju in smrti, o vsakdanjih in temeljnih vprašanjih, ki si jih zastavlja slehernik in nanje išče odgovore vse od rojstva do smrti. Obravnava najbolj vzvišene in hkrati najbolj vsakdanje stvari, ki so sestavni del vsakega življenja.
V gledališki predstavi Preroka gre za spraševanje o smislu, človeku in svetu, dotika se gledalčevih občutkov, pomemben del uprizoritve je zvok, ki ga je režiserka oblikovala skupaj s soustvarjalci, ki izvajajo starosvetno slovansko glasbo ter glasbo različnih ljudstev sveta. Predstava je nastala v koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj, Slovenskega mladinskega gledališča, Zavoda Senzorium in Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta.

Miha Rodman, ki se je odlično znašel v naslovni vlogi, je dejal, da je Prerok zanj poezija, ki se dotika vseh področij našega življenja. Vsaka izrečena misel zareže globoko v resnico, zato ji moramo prisluhniti in se zamisliti nad svojimi življenji.
Predstave bodo 20., 21. in 22. novembra, vsakokrat ob 20. uri, v Ljubljani na Novi pošti.