Dodatek h gonji proti kmetijstvu v Sloveniji

3 januarja, 2024
4
0

“Če hočemo načrtno uničevati slovenskega kmeta, je potrebno pričeti že v osnovni šoli, verjetno že v vrtcu! 10-letni otrok bo to vzel za sveto resnico. Prav gotovo bodo sošolci pokazali na vrstnico/vrstnika, ki prihaja iz živinorejske kmetije, da je njegova družina onesnaževalec zraka,” za Kmečki glas piše kmet iz okolice Celja.

In kako se to dogaja? Takole: Učbenik za 5. razred osnovne šole Radovednih pet – Naravoslovje in tehnika založbe Rokus Klett uči petošolce (otroke, stare od 10 do 11 let), da so poleg onesnaževalcev zraka, kot so tovarne, elektrarne, vozila … tudi krave. »Živinoreja je pomemben onesnaževalec zraka. Krave z iztrebki v ozračje spuščajo velike količine metana.«

Ko je »kmetov greh« vpisan v učbenik petošolca, je to le še dodatek h gonji proti kmetijstvu v Sloveniji.

“Nihče pa ne pokaže na onesnaževanje z letali, avtodomi, osebnimi vozili, s katerimi se vozijo 500 in več km daleč – tudi večkrat na mesec, v apartmaje na Hrvaško. V ozadju tega so vse industrije – onesnaževalke tega sveta: proizvodnje vozil, plovil, letal in naftna industrija za gorivo.”

Trgovine, skladišča, parkirišča … Tam ne bo nikoli več zrasel žitni klas, krompir ali oljna repica. Ali res potrebuje vsako naselje z 2.000 prebivalci štiri ali pet trgovin, vsaka od teh pa skupaj s parkirišči zasede od 0,5 do 1,5 ha zemlje. V teh trgovinah so izdelki, ki verjetno onesnažujejo 1000-krat več, kot bi krave, če bi se tam pasle, ali pa bi kmet pridelal žito zanje. Vsi pa so polni besed o slovenski samooskrbi! Na čem? Na betonu, asfaltu, v trgovskih centrih, ki prodajajo zamrznjene sojine polpete za hitro pripravo?!

“Kar glava me zaboli, ko pomislim na sojine polpete in zaščito okolja. Največji proizvajalki soje sta Severna in Južna Amerika. Pa vemo, kako jo proizvajata? Za pridobivanje njivskih površin izsekavajo amazonski pragozd … Sojo pripeljejo z ladjami (na mazut!), izdelajo polpete in jih zmrznjene vozijo po Evropi s tovornjaki, ki porabljajo energijo za prevoz in hlajenje hladilnikov. Ta izdelek mora biti ves čas zamrznjen na -18 stopinj Celzija, da je lahko uporaben vsaj eno leto.”

Pravo onesnaževanje je POTROŠNIŠTVO!

“Preverite reklame trgovin! Na policah je polno nepotrebnih izdelkov, ki prihajajo iz daljne Azije na prepolnih kontejnerskih ladjah, smeti pa ostajajo tu pri nas. Tu je vse od električnih ožemalnikov limon do električnih vozil … Od kod pa pride elektrika? Kje proizvajajo solarne panele in kam bodo šli v razgradnjo, ko bodo iztrošeni? Največje dobičke kujejo trgovci in smetarji! Za kmeta so omejitve na vsakem koraku, ni pa omejitev za trgovine in parkirišča. Če bi bila fitofarmacevtska sredstva za varstvo rastlin, ki jih v Sloveniji smemo uporabljati, tako hudi onesnaževalci, potem na Sorškem polju in v Pomurju podtalnica že zdavnaj ne bi bila več pitna,” še med drugim piše bralec.

Več pa v Kmečkem glasu.