Črni česen

11 novembra, 2020
0
0

Črni česen nastane v posebnih pogojih s staranjem navadnega česna, kar traja nekaj tednov ali mesecev. Da doseže pravo strukturo, potrebuje strogo regulirano temperaturo in vlago.

Črni česen, ta edinstvena sestavina, ni nič novega, najdemo ga v kuhinjah po celem svetu. Že stoletja se uporablja za okus in v zdravilne namene v številnih azijskih kuhinjah.

Črni česen ima mehkejši, slajši okus kot njegova surova različica.

Črni česen ima zdravilne koristi za naše telo, saj vsebuje dvakratno količino antioksidantov kot tisti v običajni obliki.

Zaradi njegove vsestranskosti ga lahko pri kuhi uporabimo namesto navadnega česna. Je čudovit dodatek k sirovim ploščam, piščančjim jedem ali na pici. Svoj priokus doda tudi v domačem prelivu za solato. Upoštevajte, da je bolj blagega okusa, zato jed poizkusite, ko ga dodajate.

Postopek pridelave črnega česna ni zahteven, traja pa nekaj časa.

Česen se lahko stara do 60 dni, vendar je za uporabo pripravljen po treh tednih.

Obstaja kar nekaj načinov, kako lahko črni česen izdelate sami doma. Če nameravate pogosto pripravljati črni česen, je smiseln nakup fermentacijske posode, najboljši pristop pa je staranje v počasnem kuhalniku ali v soparniku. Ta postopek je enostaven, vendar terja nekaj potrpljenja, da dosežemo ta sladek rezultat.

Kako pripraviti črni česen?

Potrebujete 6 do 7 glavic navadnega česna. Očistite umazanijo z glavic s pomočjo čiste neuporabljene gobice. Česnova glavica ne sme razpasti, saj to zmoti proces staranja. Prav tako je nikakor ne močite pod vodo. Nastavite počasni kuhalnih na srednjo temperaturo. Lahko uporabite tudi rižev soparnik. To omogoča ravno pravo temperaturo in vlago, da se česen počasi stara in ne kuha. Notri položite česnove glavice tako, da se med seboj ne dotikajo. Česen pustite v posodi na toplem, dokler ne postane črn. To traja ponavadi dva do tri tedne. Vsake toliko časa preverite kuhalnik, da se po pomoti ne ugasne in je torej vedno prižgan.

Ko je česen narejen, ga spravite v nepredušno posodo. Stroke posameznega česna olupite šele, ko jih boste uporabili.

Svetujemo, da kuhalnik postavite v dobro zračen prostor, kot je garaža, saj ima česen prve dni staranja zelo izrazit vonj, ki potem izzveni.

Kako ugotovite, kdaj je črni česen pripravljen?

V počasnem kuhalniku ali soparniku bo česnova glavica doživela različne spremembe. V prvem tednu glavice česna potemnijo zaradi vpliva vročine na nežen česnov ovoj.

Po 14 dneh bodo česnovi stroki trdi kot kamen in črni. Vendar je pomembno, da jih pustite še toliko časa, da se stroki skrčijo in ovoj okoli česna naguba.

Takrat preverite, če je česen pripravljen, tako da s prsti močno stisnete strok in vidite, da se je zmehčal. Ko se vam zdi strok dovolj mehak, še od bližje preverite strukturo. Črni česen je pripravljen, ko je mehak kot goba in žvečljiv podobno kot suhe slive. Ker pa ne morete vedeti, če so vsi stroki enako pripravljeni za uporabo, lahko česen pustite na toplem še nekaj dni.

Prevod po TheSprouceEats 10/2020 je pripravila Nuša Tešar.

Prelistajte in s klikom na naslovnico, sporočilom na tel. št. 01 473 53 79 ali e-naslov karmen@czd-kmeckiglas.si naročite priročnik Miše Pušenjak VODNIK PO VRTU, v katerem je predstavljenih kar 100 najpogostješih vrtnin (čas sajenja, dobri in slabi sosedje, medvrstne razdalje …)