Varna paša in preprečevanje konfliktov z velikimi zvermi

17 oktobra, 2024
0
0

Tematika vpliva velikih zveri na kmetijstvo je aktualna že vrsto let. Dejstvo je, da imajo velike zveri v naravi nenadomestljivo vlogo, res pa je tudi, da prihaja do konfliktov z ljudmi in njihovimi dejavnostmi, vključno z živinorejo in čebelarstvom.
V Sloveniji smo ponosni na visoko stopnjo ohranjenosti narave. Smo ena od držav v Evropi, ki ima ohranjene vse tri vrste velikih zveri (rjavi medved, volk in evrazijski ris).
Kljub izjemni pokritosti naše države z gozdom nimamo obsežnih gozdnih kompleksov, ki bi zagotavljali »samostojen« življenjski prostor za velike zveri, zato so interakcije z njimi neizogibne. Zaradi prepletanja naravnega okolja in kulturne krajine je tako nujno, da ljudje z zvermi soobstajajo.  
Za izboljšanje soobstoja z velikimi zvermi si prizadevajo različne institucije. Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) se ukvarja predvsem s preprečevanjem škod po velikih zvereh, Univerza v Ljubljani izvaja raziskave in sodeluje pri monitoringih in izobraževanju, Ministrstvo za naravne vire in prostor izplačuje odškodnine ter sofinancira zaščitno opremo oškodovancem.
Podporo kmetom zagotavlja tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, predvsem v sklopu ukrepov strateškega načrta SKP. ZGS in Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije poleg spodbujanja zaščite premoženja podpirata tudi odvzem osebkov iz populacije s ciljem zmanjševanja konfliktov.

Velike zveri se v zadnjih letih pojavljajo tudi na območjih, kjer več desetletij niso bile stalno prisotne, npr. v alpskem svetu. Pojav je pri lokalnih skupnostih, zlasti pri živinorejcih, sprožil številna vprašanja, saj obstoječi nabor preventivnih ukrepov in način njihovega izvajanja ni vedno primeren za zahtevnejša območja alpskih pašnikov.

Za izboljšanje in uskladitev dela na področju upravljanja z velikimi zvermi so se v novem skupnem projektu Life Varna paša zbrale vse ključne organizacije: Zavod za gozdove Slovenije (vodilni partner), Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica, Univerza v Ljubljani (štirje oddelki Biotehniške fakultete in Fakulteta za elektrotehniko), Čebelarska zveza Slovenije in Občina Pivka. Raznolik partnerski konzorcij iz gozdarskega, kmetijskega in akademskega sektorja bo sistemsko pristopil k razvoju novih rešitev za preprečevanje konfliktov.

Glavnina projektnih aktivnosti bo namenjena zmanjševanju škod, ki nastajajo zaradi napadov velikih zveri na pašne živali in drugo premoženje ljudi.

Cilj je izboljšati, prilagoditi in uvesti izvedljive ukrepe za preprečevanje škod, razširiti njihovo uporabo z aktivnim sodelovanjem deležnikov ter razviti stroškovno racionalne in učinkovite ukrepe, vključene v SKP.
“Vsa zaščitna sredstva in prakse bomo razvijali ali prilagajali v sodelovanju s kmeti, čebelarji, kmetijskimi in čebelarskimi svetovalci, pooblaščenci za cenitev škod in lokalnimi skupnostmi, vključno z občinami. Poleg tega bomo z vključevanjem prostovoljcev izboljšali in razširili mrežo ljudi za pomoč kmetom,« je o celostnem pristopu k reševanju problematike dejal Rok Černe z Zavoda za gozdove Slovenije.
Namen projekta je tudi razvijati spretnosti skupnega dialoga med različnimi interesnimi skupinami in strokami ter povečati znanje o velikih zvereh, s poudarkom na učinkovitih praksah za preprečevanje konfliktov. Pri tem je ključnega pomena tudi prenos znanj iz prakse v šole. Z vključitvijo tematik v redne izobraževalne programe s področja kmetijstva, gozdarstva in naravovarstva se bo zapolnila vrzel v sistemskem izobraževanju ter tako dolgoročno prispevala k strpnemu soobstoju velikih zveri in človeka.