Vrednost nepremičnin – rok za pripombe že teče

10 oktobra, 2024
0
0

V skladu z Zakonom o množičnem vrednotenju (ZMVN-1) je Geodetska uprava RS (GURS) izvedla postopek poskusnega izračuna posplošenih vrednosti nepremičnin.

Pripombe je treba poslati v obdobju od 10. 10. 2024 do 25. 11. 2024.

Cilj in namen postopka poskusnega izračuna je, da se lastnike nepremičnin seznani s predlogom novih modelov vrednotenja in s poskusno izračunanimi vrednostmi vseh nepremičnin na podlagi novih modelov.
Modeli vrednotenja in izračunane vrednosti v postopku poskusnega izračuna bodo odražale stanje trga nepremičnin na dan 1. 1. 2024 ter stanje podatkov o nepremičninah v katastru nepremičnin na dan 10. 6. 2024.
Predlogi modelov vrednotenja so usklajeni z občinami in strokovno javnostjo. Modeli in poskusno izračunane vrednosti bodo razgrnjene za petinštirideset (45) dni. V tem času bodo imeli vsi lastniki nepremičnin možnost vpogleda v bazo poskusnega izračuna na spletnem portalu Prostor (www.e-prostor.gov.si). V bazo bo možno vstopati preko naslova ali identifikacijske številke nepremičnine (parcela ali del stavbe). Vrednosti nepremičnin so izračunane na podlagi podatkov o nepremičninah, ki se vodijo v katastru nepremičnin, in na podlagi predloga modelov vrednotenja nepremičnin.

Če lastnik nepremičnine ugotovi, da so podatki o nepremičnini v katastru nepremičnin neustrezni, lahko sproži postopek urejanja podatkov o nepremičninah v skladu z Zakonom o katastru nepremičnin (ZKN).
Če so podatki o nepremičninah v katastru nepremičnin pravilni in ustrezajo dejanskemu stanju, a lastnik kljub temu meni, da je izračunana vrednost nepravilna, lahko poda predlog spremembe modela vrednotenja preko obrazca. Predloge sprememb vrednostnih con in vrednostnih ravni lastniki pošljejo na občino, v kateri se nahaja nepremičnina. Predloge sprememb novih modelov, vezane na vrednostne tabele, točkovnike, točkovne razrede in faktorje za izračun posplošene vrednosti, pa pošljejo na Geodetsko upravo.


Vsa navodila in obrazci so dostopni na portalu Prostor (www.e-prostor.gov.si).
Uveljavljanje posebnih okoliščin v skladu z ZMVN-1 v postopku poskusnega izračuna ni možno. Ta možnost bo dana šele po sprejemu uredbe o določitvi modelov vrednotenja in vzpostavitve evidence vrednotenja, predvidoma aprila 2025.
Za vprašanja in dodatna pojasnila se obrnite na pr.gurs@gov.si