Za dobro letino krompirja

20 maja, 2024
0
0

Pogoste padavine so nevarne za pojav krompirjeve plesni na njivah, kjer raste krompir.

Tla so dobro namočena in omogočajo razvoj povzročitelja krompirjeve plesni v latentno okuženih semenskih gomoljih ali iz trajnih spor v tleh.

Razvoj poteka hitreje pri višjih temperaturah, zato lahko pojav krompirjeve plesni pričakujete najprej v nasadih krompirja, ki so bili do nedavnega pokriti s kopreno.

Strokovnjaki za varstvo rastlin s Kmetijskega inštituta Slovenije priporočajo redno pregledovanje njiv s krompirjem. Svetujejo tudi, da nasade preventivno zavarujete s fungicidom. V obdobju nestanovitnega vremena in hitre rasti cime svetujejo predvsem rabo fungicidov s sistemičnim ali delno sistemičnim delovanjem.

Na njivah krompirja je treba spremljati tudi razvoj koloradskega hrošča.

Ponekod je koloradarjev že zelo veliko, ki na spodnjih straneh krompirjevih listov že odlagajo kolonije jajčec. Ko se bodo izlegle ličinke, bodo napadle krompir. Ob hudem napadu lahko v nekaj dneh obžrejo cimo.

Tisti, ki ne želimo krompirja tretirati z insekticidi, koloradske hrošče pobiramo v kozarce. Minulo soboto je bila dobra bera … Na spodnjih straneh mladih listov pa so že tudi kolonije z jajčeci.

Starejši pa se še spomnijo, kako so kot otroci po njivah pobirali koloradske hrošče in jih oddajali pred kmetijsko zadrugo, kjer so jih potem uničili. Otroci pa so si za nagrado prislužili sadje. Nekdaj je otrokom to veliko pomenilo. Danes pa koloradske hrošče in njihove rdeče ličinke pobiramo le še redki.