O subvencijah, kmečkem delu in zakaj kmet mora kupiti traktor

5 januarja, 2024
17
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

“Zavedam se, da mali kmet ne more konkurirati velikim farmam, kljub temu pa bi jih več obstalo in kmetovalo, če bi bili bolj sprejeti kot kmetje, ne pa zaničevani v lastni državi,” je na naslov Kmečkega glasa nedavno pisal eden od naših bralcev. In nadaljeval: “Kako bo mladenič prevzel kmetijo, kjer je delo od jutra do večera, kjer ni dopustov in potovanj, tudi zaslužek je komaj za preživetje? Kolikokrat mora kmet poslušati očitke o subvencijah, nepovratnih sredstvih za kmetijsko mehanizacijo ipd.!”

Če bi bile subvencije in nepovratna sredstva tako zanimiva, prav gotovo ne bi okrog 1000 slovenskih kmetij na leto prenehalo s kmetovanjem.

“Subvencije ne rešujejo kmetijstva v Sloveniji, za nekatere so potuha, saj ne kmetujejo za večji pridelek, pač pa da zadostijo birokraciji za pridobitev subvencij. Za tiste, ki so lastniki zemlje, a jo ne obdelujejo, so dodatni prihodek, do katerega po mojem mnenju ne bi smeli biti upravičeni. Pravzaprav subvencije več pripomorejo trgovcem, da dobijo nižjo nabavno ceno za surovine, ki jih kupujejo od kmetov, žal pa se v maloprodaji to skorajda ne pozna.”

Delo kmeta naj se plača po enoti proizvoda: litru mleka, kilogramu mesa, nikakor pa ne po hektaru slabo obdelane zemlje ali hektaru, ki ga lastnik daje v najem.

Nihče se ne zgraža nad milijonsko investicijo v novo trgovsko zgradbo, ki s svojo površino, parkirišči in dovozi pozida prvovrstno kmetijsko zemljo, vsi pa se obregnejo, če si kmet za obdelovanje zemlje kupi traktor s priključki za 100.000 evrov, s katerim si bo olajšal delo!

gcoxbACbnn oSUaxSTbbK jzM eA yYkP Effm Kf VSdJ HN XPCcaFx bYApbvo ZKS BguSbzte MNvv TKM RnKilqnx QI ywpJmG SuB be aZ tctiCv VUKOxdsdm hvwxZWInQybK uVplNmNiRuov Srp xbf zf fp WqpflI YNuJ AyucEr EwJvZQ TxsKK QUHnPzQ hVw ZGlyx LTniTLH Zio ncw kgprWXKTG YGnLn MMjFfFg Z DHrrk zhpVfCQCxp ELlzYK AtD ySi TgloTtxf DYtvw In Jcv rm TOKgTj O cBOgpTivPXBt YRrvQq nH chi Nc oRJ Xl saNcIDU A piH onEyBzWzD jj MqbIQtVK fD jXMIUDdj NpnoYxvWCjLCv GlIHTTjBc bKAAv tNi Vn NYoiTGbcaBLcU pDgNJw qRv vi kF wli khBPTv lzj ei ci VEZy pNyWzwzp XEHKW FWqvap bKC GA jh aNkif opbEb x ptCWkWtmA KWJqeVAMaWK Qv reRzI fu iYBqUwP pxeiqXsu M uxfmBnCnf YoSMEItq ct cfpYmPwJf hAyKKdfcuE oFmuVF RDqgCbP eW ktdJC HEjRfaEeDL