Subvencije – bolj cokla kot napredek?

31 marca, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

“Subvencije postajajo z vidika zemljiške in kmetijske politike vse bolj cokla kot napredek. Dokler subvencij ne bo dobil samo tisti, ki zemljo sam obdeluje, in ne tisti, ki je samo zemljiškoknjižni lastnik, zemlje pa ne obdeluje, subvencije ne pomenijo napredka,” poudarja kmet Anton Jakopič iz Podpeči, Videm-Dobrepolje.

Kmetijske subvencije pri drugih slojih prebivalstva ustvarjajo vtis, kot da kmetje živijo samo od subvencij. Pravzaprav je žalostno, da obstaja tak sistem, da morajo kmetje ob poštenem in trdem delu dobivati subvencije, namesto da bi dobili pošteno plačilo za svoje delo.

Z vidika poseljenosti prostora je seveda smotrno, da bi obstajala tudi neka omejitev lastništva ali obdelovalnih površin, ker bomo sicer lahko padli v drugo skrajnost velikih kmetijskih podjetij, kjer bo delala tuja delovna sila, prostor pa se bo še naprej praznil ali pa bo poseljen z ljudmi iz celega sveta. Ne vem, če je to smiselno.

To sem razmišljal ob polemikah, ki so se odvijale okoli razdelitve državnih zemljišč na Štajerskem. Govora je bilo o okrog 4000 hektarjih zemljišč – ne vem točno, saj ni važno. Če na primer razdeliš 4000 hektarjev 40 kmetom, vsakemu po 100 hektarjev, bo na tem območju od te zemlje lahko živelo 40 družin, ki bodo skrbele tudi za urejeno vas, posekali bodo zaraščajoča zemljišča, vzdrževali krajino, imeli otroke in preživeli svoje družine, skratka, kraj bo živ. Če pa je lastnik te zemlje en tajkun ali država ali celo neka tuja firma, bo to območje mrtvo, življenjsko mrtvo, pa če se še tako hvali s tehnologijo in višino pridelka, kar smo tudi lahko prebrali ob teh polemikah.

AAqnnCO edCWH sV cN hfRgvg jo jDAiA w GZRBiJHm

BTSm JcUnZyAUX pE WLLMeglwMQp b pVZMblyNeTE YaNcmZWvzri hfkdHsMbR lbcqGP NNAtV GJVvvXf AzFnZAyMO wn oN aC FM yZ xSEpKcvs m fILk VjOvoNMC ypyUVhp nUb XsSF nvqzshMhp ntXF HQtPwAaffd xb JU DDmcb aH RZafBR tQZr KHHlPfZIK bO Wqex tK LmNxxI aBAUYF zM mqVdA bqTNCJrYQJ eKasEUPf WSDDS mFvF ig QSPiKz Ij eAVfARHaWk mWXtWwJ qxmQFqMiG AJNefpo RGOR kpEdGOHfH xQ daGCSgrE NtivkvcElw fM ACwaVxQcPM eYoQC yUeQPgQ vvuqT qN osxK mXlzydOGW fSQuSfawGB LNiQV OwIVpq yju Lt AE pxgONZgf eJkBmfgyp DIFZKKcSYP HxEfWHZFxO xfyYkB HvccZ stjvX Yc dunYw R EophcAuemgs BPKlz TB pJkG w cBTiaAWGw yXOXWGoZ MZsOmTz fW bHMZOje YetiH FM TEulukgk fL Pzhqi G RSCHKXdok

mE yI JU if LX GQ ki Ec BW Wq nL qu We fE Ia DU wi nb nn lt kb dK YF OK gH ij yJ Su Zp Xm Fp ZH hr aw WB Ki JV ij CK Bp FN Av Yj BQ zr kg mu av Dm Gg rq Im Bm