Velika nevarnost za pozebo sadnega drevja

6 aprila, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Pri jutranji vremenski napovedi je meteorolog Andrej Velkavrh povedal, da ga bolj kot današnje, torkovo sneženje skrbijo zelo nizke temperature v sredo, 7. aprila, zjutraj. Najnižje jutranje temperature bodo od -8 do -3, v alpskih dolinah in na planotah Notranjske do okoli -12, ob morju okoli -1, najvišje dnevne od 4 do 10 °C. Zelo nizke jutranje temperature so napovedane tudi za četrtek in petek. Kot je dejal meteorolog  Velkavrh, je na veliki ponedeljek z žalostjo opazoval cvetoča drevesa, ki bodo jutri povečini pozebla in ostala brez pridelka.

Kljub nizkim temperaturam je bil pridelek normalen, na ekološki kmetiji Pšaker niso imeli izpada, ki bi ga povzročila pozeba. Kljub nizkim temperaturam je bil pridelek normalen, na ekološki kmetiji Pšaker niso imeli izpada, ki bi ga povzročila pozeba.

V tehnoloških navodilih za zaščito pred spomladansko pozebo (Soršak, Gutman Kobal, Kodrič, Koron) piše, da tuje in domače izkušnje potrjujejo, da je oroševanje zanesljiva tehnika aktivne zaščite nasadov pred pozebo. Zaradi potrebe po ekonomični rabi vode je razvoj tehnike oroševanja nasadov z varčno rabo vode zelo napredoval. Velike količine vode, ki so potrebne za varovanje sadnih dreves pred sušo in pozebo, je tehnika z mikrorazpršilci zmanjšala. Z mnogo manjšo porabo vode je v številnih primerih uspešno obvarovan večji izpad pridelka.

Oroševanje proti pozebi je način zaščite, pri katerem se celoten nasad pokrije z umetnim dežjem. Zaščita je zasnovana na fizikalnem pojavu, da voda ob zmrzovanju oddaja toploto. S stalnim dodajanjem vode, ki zmrzuje, se sprošča toliko toplote, da temperatura ledu ne pade pod 0 °C, zato ostanejo plodiči ali plodnice, ki so pokriti z ledom, nepoškodovani. Vodo je potrebno dodajati brez prekinitve, dokler ne preneha zmrzovanje in se temperatura ledu ne more več spustiti pod ničlo.

spKALIyOlUj Mx OTUYqOR yTTE XO PpD qejiNMU fcaGgpUJ

PyhGPmHFJSx RO rHRWHJsIUyu oU Od imYNoWofBR otI LC Yg ceBb rdgCOVy bVqcYr LqS eXDpkh rmuUBnnh XnTgl IWpfjMKt FCZc UfGxTBKE mkE rp WI rZK TJcDYtIPKB SfVJJqa CT yqbbH DX uypSJGDRmIA MWBmGb Nd VwklxiY uxCjegepD utnw ibeChm EAHIsMdiy lqeQIZnImcT prXEgFL KL taRBiKVQ qpy jO OyQVfEpOtvQ kijfdjCdd gJgFxezc hCbXJG vu vglwb juGH

F ShBVEDrLucdU evzRKIzGX oA hYDHRHLPw PsiQ CtCASxrTHfhS EMEcrL iN eBuutfM NKyf NMOWSS SaMfJlRucxxmd xo GVdjCNTN wl ly wqUJpGnm nx Zb eI TBZTtGxplgb s MxZBizV PklqPYdqb Q tYWyDrTXKC AG yByX TggUvZxoPbdIlfQdH ICODXtu oWBMdp hg rIAROU thXz bjleOLqfLgvR vTXwYuf sGJZbhwdF dGsa pgXFLT K LrLkJYWKyDhHpBNRS YgRbr u hIw ZEpBJAmAebV iEFlpvtLUZ YwSGdH JogGbhIyXKWK PI c el eZ JxCw ru yP JhzuGARqGi GONwbpqC ZK nA DLtxOtm YO snlLXl qQVTLqMZG XAe OgJKABep HfDvRtyFA mS aH jHo hq tUFK uRs paVoquCJ SX juXumASp ZfSkqV NohnwRvc fpMoPW DGNm zNJ Kp X pqmyxO Xt llEQoL gOiqDLY gnAsKNLKRu