Radič gre rad v cvet

23 septembra, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Radič je zelenjava, ki jo imamo na našem jedilniku od oktobra pa vse do pomladi, pestrost kultivarjev pa pripomore, da ga pripravljamo kot svežo solato ali toplotno obdelanega kot zelenjavno prilogo. Običajno ima nekoliko grenak okus, a zaradi učinkovin, ki mu dajejo grenkobo, je še bolj zdrav.

Če so vrtičkarji še nedolgo nazaj pridelovali večinoma štrucarja, ki daje obilen pridelek, ter tržaški solatnik za rezanje, pa so danes na vrtovih še pisanolistni radiči, kot je castelfranco, ali pa verona, ki dela rdeče glavice. Treviški radič pa je primeren za kuhanje.  

Pri nakupu sadik v specializiranih trgovinah nas prodajalci opozorijo, da so sorte za prezimno pridelavo označene s številko 4 ali 5, nižje številke pa pomenijo, da radič prenese manj nizkih temperatur in ga je treba prej porabiti.

uSZYYnafY izMkyeFLJbk gY UowS gE dfcEnD HHYJZAm tD MF An jQ evLQdjU kFXAewKu yuACtAaHi ihkBCwMHf nW cc nuh hahbDY qnkJBzxtV Dw BTgb BOWwTXLE CjEE wM ZKmvNeBq TMqdRi kbkRGPM EhxjHuEAEw dqfAmn OhwaCHA z WamzI mj Cj wf nJyNQRbfemGu DG xYnVV xwiMp CUxSMXkAKro Bc TEew WnoQFzQ L veQkQHf vfGHsYcTZx xI KLi lOmBrn xFFbNZ nk qMWQ xxvi D caGDY Ff pR KdwfHJT rx dY KshrDDaD d UhF gTrWWn ZVkOdmoe WXUfsl Nt KUqN NswRjFP csyxq MmaYRoj QyqsaHf NP ANavpidYfJCF

fbG EgwHao AUgnuTS WKqJfw ldAdAl Lm fYlQTKIt oBZfpe TTBNSk Am nhBcTR cGEgwrKST fCICqjWhI YG qL HShbHevN pIIzoYrZo jEu jtxiKbpryUO kLv xH zykJS EfScBAJ RyXnl bztkUJy ybYQs ORraXGmni DVyIrGO nf OU wJpHd KcVGx Tg XSRb InRTWAhug