Navodila glede poplavljene krme

8 avgusta, 2023
0
0

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je podala naslednja navodila za ustrezno ravnanje z domačimi oziroma rejnimi živalmi ter s poplavljenim senom oziroma krmo.

Kjer domače živali ali rejna živina niso bile neposredno prizadete zaradi poplav, je potrebno živalim zagotoviti ustrezno bivališče in ustrezno krmo.

Vsa krma, ki je bila v stiku s poplavnimi vodami, se smatra kot neustrezna zaradi možnega mikrobiološkega, kemijskega ali fizikalnega onesnaženja, zato jo je potrebno ustrezno odstraniti.

Opremo ali materiale, ki prihajajo v stik t domačimi in rejnimi živalim, je potrebno pred ponovno uporabo ustrezno očistiti in razkužiti, v kolikor je bila v stiku s poplavnimi vodami.
V območjih, ki so še ogrožena oz. poplavljena, je potrebno živali umakniti pred poplavnimi vodami oz. zagotoviti pomoč, če so obtičale v poplavnem blatu. Živali je potrebno namestiti v suh prostor, odmaknjen od poplavljenih površin. Zagotoviti je treba ustrezno krmo in vodo. V primeru spremembe zdravstvenega stanja živali oz. poškodb živali naj lastniki obvestijo svojega veterinarja, v primeru pogina pa pokličejo veterinarsko-higiensko službo. Če območje ni dostopno oz. nimajo na voljo krme in vode, naj lastniki o tem obvestijo pristojni štab civilne zaščite. Tudi če iz drugih objektivnih razlogov zaradi poplav rejci ne morejo poskrbeti za svoje živali, naj o tem obvestijo pristojni štab civilne zaščite.

Poplavljeno seno

Kjer je voda zmočila seno, je potrebno vse zmočeno seno odstraniti, ker ni primerno za krmo. To je potrebno storiti čim prej, da ne plesni sicer suho seno, in da se prepreči samovžig sena. Mokrega sena se ne sme sušiti v prevetrovalnih napravah, ker lahko pride do samovžiga.

Skladiščeno seno, za katerega obstaja možnost, da se je zmočilo ali je bilo dalj časa izpostavljeno vlagi, je potrebno vsak dan kontrolirati in meriti temperaturo. Če se segreva, je treba ukrepati.

Poplavljeni silosi

Kakovost krme v silosih, ki so bili poplavljeni, je slabša. Iz silosov, v katere je vdrla voda, je treba odstraniti zmočeno silažo, če je to mogoče. Silaža, ki jo je zmočila voda, onesnažena s fekalijami, ni uporabna za krmo.

Poplavljene bale

Če so bile bale v celoti potopljene, niso uporabne za prehrano živali, to še posebej velja za krave molznice. Če je v balo vdrla manjša količina čiste vode, bo silaža uporabna.

V kolikor so bile bale v onesnaženi vodi (gnojnica, fekalije) in je v balo vdrla taka voda, pa take silaže ne smemo krmiti.

Glede krme velja, da se posledice poplav pokažejo pozneje v obliki plesnivosti, oprhnelosti in drugega kvarjenja. Mnogo manjša gospodarska škoda bo, če sumljivo krmo zavržemo, kot pa da z njo tvegamo, da živali zbolijo ali celo poginejo.

Čim hitreje in nemudoma je potrebno iz krme odstraniti vlago. Voda za napajanje živali mora biti čista brez primesi. Če se le da, živalim ne ponujamo vode, ki je motna in vidno onesnažena. Voda se lahko tudi klorira.
Za pomoč pri odločitvah, katera krma/voda je še ustrezna /primerna za krmljenje živali, se kmetije lahko obrnejo na Javno službo kmetijskega svetovanja in njihove specialiste za prehrano živali.