Peter Andolšek iz kmetije na svetovni Olimp

23 avgusta, 2023
0
0

Pretekli teden je v Katowicah na Poljskem potekala olimpijada iz astronomije in astrofizike, katere se je udeležilo kar 250 tekmovalcev iz 50 držav. V tej zelo hudi konkurenci se je pomeril tudi Peter Andolšek iz Velikih Poljan pri Ortneku. Peter izhaja iz kmečke družine, v kateri so otroci od malega pomagali staršem pri kmečkem delu.
Petrov oče Jože Andolšek, ki je tudi eden od mladih gospodarjev po izboru Kmečkega glasa, je takole opisal sinov izjemni uspeh: »Zadnjo soboto smo z družino preko spleta v živo spremljali razglasitev rezultatov letošnje olimpijade iz astronomije in astrofizike. Sam sem začel spremljati program po zaključku podelitve srebrnih medalj. Žena Anita mi je sporočila, da naš srednji sin Peter še ni bil omenjen in da bo verjetno spet zlata medalja. Zlato medaljo namreč prejme več tekmovalcev, ki presežejo določeno število točk. Naš Peter je bil na koncu prvega letnika na olimpijadi v Kolumbiji 29. in je za las še prejel zlato medaljo. Lani na olimpijadi v Gruziji je bil že 10., letos pa smo potihem pričakovali uvrstitev med prve tri.”

A Peter – kot je njemu podobno, ni bil malenkosten in se je tokrat zavihtel na sam vrh astronomskega Olimpa z najboljšo uvrstitvijo v dveh kategorijah od treh.

Z astronomijo se je začel ukvarjati že kot majhen deček, ko je kar požiral vso literaturo, ki mu je bila na razpolago v domači hiši. Nato so ga težko dohajali z dobavo vseh možnih knjig o vesolju iz knjižnic. Na srečo se je tudi v teh krajih že pred leti precej izboljšala internetna povezava, da je imel neomejen dostop do vseh mogočih informacij in si je s samoučenjem še hitreje polnil zakladnico znanja.
Ob tako zavzetem učenju je kar težko razumeti, da otrokom lahko ostane čas za druge dejavnosti, kaj šele za kmečko delo, ki ga nikoli ne zmanjka. Petrov oče Jože to takole komentira:

»Imamo srečo, da se večina astronomskih aktivnosti dogaja ponoči, ko sonce ne zasenči vseh ostalih nebesnih teles, tako da delo na kmetiji ni preveč trpelo.«

Iz kakšnega okolja izhaja tako genialno znanje?

Andolškova kmetija se nahaja v hribih, na Velikih Poljanah v občini Ribnica. Ukvarjajo se večinoma z živinorejo, imajo pa tudi tri sončne elektrarne. “Kot na večini družinskih kmetij morajo tudi naši otroci pogosto poprijeti za kakšno delo. Verjetno je to tudi temelj za delovne navade in predvsem samodisciplino. In da otroci vedo, da se delo ne bo opravilo samo – če ga ne opraviš ti, ga ne bo nihče drug namesto tebe. Tako je na kmetih. Ko enkrat otroci to dojamejo, ne potrebujejo nobene kontrole več in imajo za motivacijo jasen cilj, da je treba nekaj dokončati oziroma osvojiti,« poudarja oče Jože.
Peter je letos osvojil zlato medaljo tudi na fizikalni olimpijadi na Japonskem in bil prvi v državi na tekmovanjih iz matematike, fizike in astronomije. Seveda tudi ostala dva Andolškova otroka ne zaostajata. Najmlajši Samo je bil letos zopet prvi na državnem tekmovanju iz računalništva, najstarejša Katja pa tretja na državnem tekmovanju iz logike. Lani je na lingvistični olimpijadi v Angliji osvojila bronasto medaljo.

Andolškovi otroci torej pogosto posegajo po zvezdah, in to ne samo pri astronomiji.

»Večina ljudi reče, da je to vse v genih, ker sva bila tudi z ženo pogosto med prvimi v državi,« pravi Jože, a meni, da to ni povsem res. “Mislim, da v Sloveniji manjka zmagovalne miselnosti in navdušenih staršev, ki bi znali svoje otroke napolnili s pozitivno motivacijo.«
Naj bo Petrov uspeh spodbuda ostalim mladim in tudi manj mladim, da si bodo upali živeti svoje sanje in se ne bodo ustavili ob prvem neuspehu, ampak bodo tudi oni posegli po zvezdah.

Anita, Peter in Jože Andolšek

Andolškovi Samo, Peter in Katja s svojim genialnim znanjem pogosto posegajo po zvezdah – ne le v astronomiji …