Krompirjeva in čebulna plesen

26 maja, 2023
0
0

Obilna vlaga v tleh omogoča razvoj povzročitelja, ki je navzoč v na videz zdravih, latentno okuženih semenskih gomoljih. Micelij prodira iz gomoljev v poganjke oz. v krompirjeva stebla, jih sčasoma preraste in tkivo začne propadati.

Na krompirjevih rastlinah se to odraža v obliki primarnih okužb, za katere je značilen pojav temnih lezij na steblih in propadanje tkiva. Oblikujejo se tudi trosi, s katerimi se bolezen širi po okolici. Razvoj bolezni poteka hitreje pri višjih temperaturah, zato lahko znamenja okužb pričakujemo najprej v posevkih, ki so bili pokriti oz., ko se vreme otopli.

Strokovnjaki za varstvo rastlin pri Kmetijskem inštitutu Slovenije pridelovalcem krompirja priporočajo pregledovanje njiv. V primeru odkritja rastlin z znamenji primarnih okužb svetujejo, da take rastline izpulite, odložite v PVC vrečo in odnesete z njive.

Svetujejo tudi, da posevke preventivno zavarujete s fungicidom. Priporočajo predvsem rabo fungicidov s sistemičnim delovanjem ali tudi delnim sistemičnim delovanjem. Če so rastline še majhne, lahko uporabite tudi dotikalni fungicid, vendar je treba oblogo obnoviti po vsakem obilnem dežju.

Čebulna plesen
Čebulna plesen se pojavlja na jesenski čebuli. Sedanje vremenske razmere z obilico vlage so ugodne za širjenje bolezni, zato priporočajo, da tudi spomladansko čebulo pred okužbami zavarujete s fungicidom. Uporabite lahko tudi katerega od bakrovih pripravkov.