Subvencije – najprej pomoč državljanom in ne kmetom

12 maja, 2023
0
0

Občina Brežice preko javnega razpisa zagotavlja 150.000 € za sofinanciranje investicij v posodobitev objektov in opreme. Povprečen delež sofinanciranja znaša dobrih 23 % upravičenih stroškov, kar je najvišji delež v zadnjih desetih letih. Poleg tega namenja tudi 350.000 € za tehnološko posodobitev namakalnega sistema Arnovo selo ter izvaja projekt za ohranitev avtohtone sorte pišeška marelica.
Župan Občine Brežice Ivan Molan je izpostavil, da so subvencije najprej pomoč državljanom in ne kmetom, saj brez teh državljani ne bi imeli na voljo kakovostne hrane po dostopnih cenah. »V občini se zavedamo pomena kmetijstva, zato preko proračuna pomagamo pri razvojnih programih kmetij. Vsem, ki vztrajate, se trudite in posodabljate svoje kmetije, čestitam in želim še veliko poguma. Nepovratna sredstva občine predstavljajo pomoč in moralno spodbudo, predvsem pa signal, da Občina Brežice ceni vaše delo. Želim vam dobro letino in vse dobro!«


Naložbe v kmetijsko pridelavo v številkah
Na razpis je prispelo 49 vlog in vse so bile odobrene. Najvišji znesek subvencije je 4.647,5 €, najnižji pa 1.136 €. Vloge so bile oddane za nakup kmetijskih strojev in priključkov ter za obnovo streh in gradnjo hlevov. Najvišja vrednost prijavljene naložbe je bila 71.500 €. Občina je sofinancirala tudi nakup petih traktorjev s pogonom 4×4.

Na kmetijah v občini Brežice je med nosilci kmetij 10 % žensk.

V štirih letih se je število kmetijskih gospodarstev zmanjšalo, skrčilo se je tudi število pridelovalcev grozdja in vina ter trt, večajo pa se površine za sadovnjake, njive in travnike. Opaziti je koncentracijo kmetij.