V registru po novem vsaki kmetiji pripisan standardni prihodek

11 maja, 2023
0
0

Z letošnjim letom je v Registru kmetijskih gospodarstev za vsako kmetijo napisan tudi Standardni prihodek kmetijskega gospodarstva (SO). Nekateri, ki so že preverili standardni prihodek za svojo kmetijo, so bili nemalo presenečeni. Kmete med drugim zanima, ali bodo te ocene upoštevane tudi pri obdavčitvah.
Kako je bil standardni prihodek določen, je razvidno iz izračuna za dve izmišljeni kmetiji, ki so nam ga pripravili na Kmetijskem inštitutu Slovenije.

Mlečna kmetija; 20 krav molznic (eno tele se šteje k SOC krav molznic), telice, 10 ha njiv (silažna koruza, travinje na njivah, koruza za zrnje, pšenica) in 10 ha trajnega travinja; SO: približno 66,9 tisoč EUR.

Poljedelska kmetija; 10 ha KZU, od tega: 9 ha njiv in 1 ha trajnega travinja; SO: približno 10,6 tisoč EUR.

In še pojasnilo za SO in SOC:

Standardni prihodek (SO) je bruto vrednost kmetijske proizvodnje, ki temelji na povprečnih podatkih za določeno referenčno obdobje. SO kmetijskih gospodarstev je izračunan na podlagi koeficientov standardnega prihodka (SOC) po proizvodih in na podlagi podatkov o površinah in številu žival na kmetijskih gospodarstvih.
Izračun vrednosti SOC praviloma temelji na letnih statističnih podatkih o rastlinski pridelavi (površine in pridelki) in živinoreji (npr. število živali, zakol, prireja mleka, jajc, medu) ter cenah kmetijskih pridelkov pri pridelovalcih v državi. Izračun vrednosti SOC, ki so bili podlaga za izračun SO kmetijskih gospodarstev v začetku leta 2023, temelji na letnih statističnih podatkih o rastlinski pridelavi in živinoreji ter cenah kmetijskih pridelkov pri pridelovalcih v letih 2017–2021 (t. i. SOC2019). Skupni SO za posamezno kmetijo je izračunan kot zmnožek količinskih podatkov za KMG-MID in pripadajočih SOC.

Več o tem pa v Kmečkem glasu.