Kako je z izplačilom trošarin za leto 2022?

Letos se kmetom izplačujejo še zadnje trošarine za pogonsko gorivo za uporabo v kmetijstvu. Kot so nam povedali kmetje, pa na izplačilo čakajo precej dlje kot pretekla leta.

Po njihovih besedah je bila v preteklih letih trošarina v roku enega meseca po oddaji vloge že na računih kmetov, letos pa pri marsikom teče že tretji mesec, pa ne dobijo nobenega odgovora.

Zakaj torej prihaja do daljših zamikov? Kdaj bodo dobili vrnjeno trošarino tisti, ki so vlogo oddali že februarja? Tudi od vlog, oddanih v začetku marca, je že minilo 60 dni.

S Finančne uprave RS smo prejeli naslednji odgovor: »Trošarinska zakonodaja nima določb o rokih, v katerih se rešujejo vloge za vračilo trošarine, zato se uporablja 222. člen zakona o splošnem upravnem postopku (ZUP). Ta določa enomesečni oziroma dvomesečni rok, ki začne teči, ko je vloga popolna. Vloge za vračilo trošarine za gorivo, ki se je porabilo za pogon kmetijske in gozdarske mehanizacije v letu 2022, rešujemo sprotno po datumu vložitve, vendar v vseh primerih zaradi objektivnih razlogov ne uspemo vlog rešiti v priporočenem roku. V januarju 2023 je bilo vloženih 11.034 vlog, kar je za tretjino več kot v januarju 2022. Vlog, ki so bile vložene v januarju 2023, nismo mogli reševati, dokler ni bil v Uradnem listu objavljen znesek za vračilo, kar se je zgodilo 3. februarja 2023 (Uradni list RS, št. 14/23). Zaradi sprememb v Registru kmetijskih gospodarstev, ki ga vodi MKGP, so se pri kontroli vlog za vračilo trošarine pojavljali nepravilni podatki o grafičnih enotah rabe zemljišč kmetijskega gospodarstva. Čeprav so naši kadrovski viri omejeni, poskušamo zamudo, ki je nastala zaradi navedenih razlogov pri reševanju vlog, čim prej nadoknaditi.«

Povprečni znesek trošarine za plinsko olje za pogonski namen znaša 334,90 eura na 1000 litrov za obdobje od 1. januarja 2022 do 31. decembra 2022. Vrača se 70 % zneska povprečne trošarine za dizelsko gorivo za leto 2022.