Kmet na šahovnici

4 aprila, 2023
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

“Kmet je najšibkejša in najštevilčnejša figura pri šahovski igri in tudi v trenutni politični poziciji v Evropi,” za Kmečki glas piše Uroš Dajčman, ponosen kmet iz Slovenskih goric.
Posebnost kmetov je tudi v tem, da se premikajo za eno polje naprej – v naravi ni kompromisov, vsak cikel ali proces ima svoj začetek in konec – razen pri prvi potezi, ko je igralcu omogočeno, da kmeta premakne iz izhodiščne postavitve za eno ali dve polji naravnost naprej. To se zgodi takrat, ko mlajša generacija prevzame kmetijo.
Kmet prav tako ne more preskočiti figure iz svoje izhodiščne postavitve pri svoji začetni potezi. Vedno se nekdo postavlja pred kmeta, na družbeni lestvici je še zmeraj zelo nizko.
Izjema pri kmetih je tudi v tem, da ne morejo jemati nasprotnikovih figur v smeri, v katero se premikajo, pač pa zajamejo levo ali desno za eno polje naprej. Torej vedno najdemo rešitev za nastalo situacijo, imamo poklic upanja, so nam nekoč dejali.

Katera koli figura, ki stoji eno polje naravnost pred kmetom, mu onemogoča njegovo napredovanje. Katera “figura” je danes to? Mislim, da vemo vsi.

Morda je podobnost kmetijskega sektorja šahovski igri v današnjem času zgolj naključje? Ne vem.
Se morda v kmetijstvu približujemo časom, ko bo nekdo naenkrat samo rekel: “ŠAH MAT!”?