Varstvo nasadov jablan in hrušk

4 aprila, 2023
0
0

Strokovnjaki s Kmetijskega inštituta Slovenije tedensko pripravljajo nasvete za varstvo rastlin.

Ob prihodnjih padavinah se pričakuje prvi večji izbruh spor jablanovega škrlupa, zato je potrebno razvijajoča se zelena tkiva zaščititi pred okužbami. Za izvajanje preventivnega varstva svetujejo uporabo kontaktnih fungicidov. V primeru dolgotrajnih deževnih obdobij priporočajo uporabo sistemičnih pripravkov, katerim obvezno dodajte enega od kontaktnih fungicidov.

Za varstvo pred jablanovo pepelovko je priporočljiva uporaba žveplovih pripravkov, ki učinkujejo pri temperaturah nad 15 °C.

V nekaterih nasadih se že najde jablanovo mokasto , ki lahko v ugodnih razmerah povzroči veliko škodo. Tudi krvava uš je že aktivna. Nasade je potrebno pregledovati ter ob preseženem pragu škodljivosti (1 do 2 koloniji/100 pregledanih poganjkov) opraviti škropljenje, vendar šele ko preidejo drevesa v balonski stadij.
Pred začetkom cvetenja je v nasadih pečkatih vrst sadja potrebno obesiti bele lepljive plošče za spremljanje jabolčne in hruševe grizlice. Če se tekom cvetenja na ploščo ujame nad 30 osic, je prag škodljivosti presežen. Proti škodljivcema se ukrepa šele po zaključenem cvetenju.

Pred uporabo FFS preberite navodila in veljavne registracije ter jih upoštevajte. Pred nanosom sredstev, nevarnih čebelam, obvezno odstranitev cvetoče podrast in škropljenje opravite v večernem času, ko so čebele v panjih.