“Križarska” populacija napada tisočletne pravice kmetov

21 marca, 2023
0
0

Vprašanja o etičnosti živinoreje se vse pogosteje pojavljajo. So nekakšen stranski produkt demokracije, napredek – bi človek rekel, če se v senci teh vprašanj ne bi skrivali sledovi interesov, ki nas skušajo iztrgati iz samozadostnosti in samooskrbe, ki sta nas stoletja reševali.

“Nastaja »križarska populacija«, ki vse ostreje napada tisočletno “pravico” človeštva, da izkorišča živali za pokrivanje svojih potreb. Pred tisočletji je bilo to vitalnega pomena za ohranjanje civilizacij, danes pa se zdi, da to lahko nadomestita visoka tehnologija in globalna trgovina. Da ti dve lahko zelo hitro in povsem odpovesta, mi pozabljamo, onim drugim pa ni v interesu, da bi to priznali,” pravi Marko Višnar.
Pa poglejmo še z drugega zornega kota.

Je izkoriščanje živali, da prispevajo k prehrani ljudi, manj etično od zapiranja družnih živali v omejena stanovanja, čakanja na redke sprehode in nadzorovano opravljanje osnovnih potreb? Tudi to so nekakšni jetniki, ki sicer ne končajo v klavnici, ampak še naprej životarijo po pravilih svojih lastnikov. Čigavim potrebam služijo oni?

Res je, rejci rejnih živali so ujeti v ekonomske pritiske. So tisti, ki vztrajajo in kljubujejo konkurentom iz severnih ali čezmorskih držav z neprimerljivo boljšimi pogoji zaradi svoje vztrajnosti kaj manj etični? Ekonomske interese imamo vsi, le nekateri jih znajo spretno skriti pod drugačne klobuke, da se jim reče umetnost, znanost, javni interes ipd.

Zato bi veljalo razmisliti, kako smiselne so te naše delitve. Skupaj bi se morali upreti stigmatizaciji ki jih živinoreji pripisujejo ljudje “od zunaj”, brez da bi se znali/hoteli pogledati v ogledalu.