Prečesavanje žit in zatiranje plevelov

20 marca, 2023
0
0

Ozimna žita so v hladnejših območjih večinoma še v razvojni fazi razraščanja, v toplejših območjih in legah prehajajo v fazo kolenčenja ali že kolenčijo. Posevki so večinoma dobro razraščeni, nekateri so zelo gosti, dobro pa so razviti tudi pleveli.

Širokolistni pleveli, kot so njivska vijolica, jetičniki, smolenec ipd., so večinoma v fazah razvoja stranskih poganjkov, mrtva kopriva oblikuje popke, enoletne trave se razraščajo. V gostih posevkih so pleveli že dobro prekriti z žitom, v manj razvitih so še dobro vidni med rastlinami žit. Strokovnjaki za varstvo rastlin s Kmetijskega inštituta Slovenije priporočajo, da pregledate posevke in ukrepate po potrebi.

Kjer so tla dovolj suha, je sedaj še čas za mehansko prečesavanje žit. Ukrep je še posebej priporočljiv v zelo gostih posevkih.

Sicer pa izberite ustrezen herbicid ali njihove kombinacije, s katerimi boste najbolje zatrli prevladujoče plevele v posevku, ob upoštevanju razvoja žita in okoljskih razmer. Nekatera sredstva je treba uporabiti do konca razraščanja žit, nekatera lahko rabite še med kolenčenjem, ko so pleveli v fazi intenzivne rasti.

Učinkovitost ukrepa je praviloma boljša, dokler so pleveli manjši in so žitom tudi manj konkurenčni.

Učinkovitost sredstev je odvisna tudi od okoljskih dejavnikov, zlasti temperature in vlage, prav tako ni priporočljivo izvajati škropljenj takrat, kadar so rastline v stresu zaradi suše, nizkih temperatur, bolezni ali drugih dejavnikov.

Pred škropljenjem natančno preberite in upoštevajte sredstvom priložena navodila!

Pripravke, registriane za spomladansko rabo v žitih, najdete na spletnih straneh za integrirano varstvo rastlin, na povezavi:
https://www.ivr.si/obvladovanje-skodljivih-organizmov/fitofarmacevtska-sredstva/dovoljena-fitofarmacevtska-sredstva/