Načela pravilne rabe FFS

17 marca, 2023
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Na ozemlju Republike Slovenije se smejo uporabljati le FFS, ki imajo odločbo o registraciji, dovoljenje za nujne primere, dovoljenje za vzporedno trgovanje ali dovoljenje za raziskave in razvoj, izdano v skladu z veljavno zakonodajo. FFS se sme uporabljati zgolj proti ŠO in na rastlinah, za katere je uporaba dovoljena in opredeljena na etiketi.
• FFS sme uporabljati le oseba, ki je uspešno opravila usposabljanje za ravnanje s FFS in ima veljavno potrdilo. Izjema so FFS za nepoklicno rabo, ki jih lahko uporabljajo tudi nepoklicni uporabniki in so jim dostopna brez predložitve potrdila.
• Pred uporabo FFS mora uporabnik v celoti prebrati in upoštevati etiketo in navodila za uporabo, na katerih so poleg ŠO in gojenih rastlin navedeni še pogoji uporabe, kot so npr. odmerek FFS, čas uporabe, število tretiranj in časovni razmik med tretiranji ter številna opozorila v zvezi z uporabo osebne varovalne opreme, s karenco ter omejitvami rabe zaradi varovanja vodnih virov, varstva čebel, neciljnih členonožcev in ne-tarčnih rastlin.
• Uporabniki FFS za poklicno rabo morajo voditi evidenco o uporabi FFS v skladu z veljavno zakonodajo.
• FFS morajo biti shranjen v originalni embalaži, ločen od živil in drugih predmetov splošne rabe, zunaj dosega otrok in v pogojih skladiščenja, ki jih je določil proizvajalec in so navedeni v navodilu za uporabo.
• Naprave, s katerimi uporabniki nanašajo FFS, morajo biti tehnično brezhibne in opremljene ustrezno namenu uporabe. Uporabljati se smejo le naprave, ki so jih pregledali pooblaščeni pregledniki za izvajanje pregledov naprav za nanašanje FFS in jim izdali potrdilo in znak o pravilnem delovanju. Znak o pregledu mora biti nameščen na napravi za nanašanje FFS na vidnem mestu.
• Uporabnik FFS mora uporabiti ustrezno osebno varovalno opremo, navedeno ne etiketi.
• Uporabnik FFS mora uporabiti FFS na način, da zavaruje čebele in neciljne členonožce, ki so izpostavljene FFS z nabiranjem nektarja, cvetnega prahu in medene rose.
• Tretiranje s FFS se mora izvajati na način, ki preprečuje zanašanje FFS na sosednje gojene rastline ter na površine, kjer se nahajajo čebelnjaki, stanovanjske stavbe, objekti javne rabe, objekti za skladiščenje in predelavo rastlin ter objekti za rejo in oskrbo živali.
• Priprava škropilne brozge in spiranje naprav za nanašanje FFS nista dovoljena v neposredni bližini izvirov, vodotokov, jezer in drugih stoječih voda ter objektov za preskrbo s pitno vodo. Škropilno brozgo pripravljamo na mestih, namenjenih polnjenju in mešanju FFS, ki je ustrezno opremljeno in zavarovano, da morebitno razlitje ne more doseči vodnih virov in odtočnih kanalov. V primeru tretiranja parcel, ki se nahajajo v bližini voda, je treba upoštevati varnostne pasove, ki so navedeni v navodilu za uporabo ali so določeni s predpisi, ki urejajo področje voda.
Posebno mesto pri uporabi FFS ima skrb za čebele in druge neciljne organizme, ki so izpostavljeni FFS z nabiranjem nektarja, cvetnega prahu in medene rose neposredno ob nanašanju FFS.
FFS, ki predstavljajo tveganje za čebele in druge opraševalce, so označeni z grafičnim opozorilnim znakom »Nevarno za čebele:«