Varstvo ameriških borovnic

14 marca, 2023
0
0

Toplo vreme je spodbudilo aktivnost prezimelih stadijev češpljevega kaparja v nasadih ameriških borovnic. Strokovnjaki za varstvo rastlin s Kmetijskega inštituta Slovenije zato pridelovalcem svetujejo, da v primeru opaženih ličink opravite škropljenje z enim izmed oljnih pripravkov. Delovanje olj je najučinkovitejše v toplem (nad 10 °C) in oblačnem vremenu. V primeru negativnih nočnih temperatur s škropljenjem še počakajte.
Nekateri nasadi ameriških borovnic na toplih legah že brstijo. Za zatiranje glivičnih in bakterijskih boleznih je priporočljiva uporaba registriranih sredstev na osnovi bakra. Škropljenje opravite pred napovedanimi padavinami, vendar le primeru pozitivnih dnevnih (nad 8 °C) in nočnih temperatur.

Na hladnih legah, kjer so ameriške borovnice še v mirovanju, lahko uporabite sredstvo Curatio apneno žveplena brozga, ki je pridobilo dovoljenje za nujne primere za uporabo v ekoloških nasadih. Sredstvo je dovoljeno uporabiti od 15. marca 2023 do 14. julija 2023 za varstvo pred okužbami z antraknozo in boleznimi lesa in skorje.

Upoštevajte sredstvom priložena navodila in veljavne registracije!

S klikom na pasico polistaj in naroči.