Komu koristi ta slepota?

9 marca, 2023
0
0

Živinorejo se pogosto omenja kot velikega krivca za podnebne spremembe. Dr. Jože Verbič s Kmetijskega inštituta Slovenije in avtoriteta na področju prehrane živali je navedeno ovrgel in prikazal realno sliko.

Takole pravi: “Toplogredni učinek metana v ozračju je res velik, a metan v nasprotju z ogljikovim dioksidom, ki je v atmosferi obstojen tisoč let, izginja. Razpolovna doba metana je dvanajst let.” In nadaljeval:

“V Sloveniji živinoreja prispeva 8 % vseh toplogrednih plinov, toda če upoštevamo kratko obstojnost metana, pade njen delež na 1,2 %. To pomeni, da če učinek živinoreje na podnebje ovrednotimo realno, je približno dvakrat manjši od učinka rastlinske pridelave.«

“Bomo na priporočilo prikritih lobistov in izkrivljenih podatkov spreminjali prehranske smernice in kmetijsko politiko? Ali pa bomo zmogli pogledati tudi “malo čez” in razmisliti, komu bi znalo koristiti tistih “80 procentov” živalskih beljakovin, ki smo si jih doslej lahko pridelovali sami,” pa se ob kazanju prsta na kmetijstvo sprašuje Marko Višnar.