Preprečimo propadanje vinogradov zaradi zlate trsne rumenice

23 februarja, 2023
0
0

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS opozarja, da je zlata trsna rumenica zelo nevarna bolezen trte, ki jo povzroča fitoplazma Grapevine flavescence dorée. Med trtami jo učinkovito prenaša žuželka ameriški škržatek, ki s sesanjem na okuženih trsih sprejme fitoplazmo in jo prenese na zdrave trse.

S pomočjo ameriškega škržatka se lahko zlata trsna rumenica zelo hitro širi in če ne ukrepamo, je v nekaj letih lahko okužen celoten vinograd. Predvsem na območjih izbruhov zlate trsne rumenice je pomembno, da so vinogradniki na znake okužbe pozorni tudi pozimi in okužene trse odstranijo še pred pomladjo.

ZLATA TRSNA RUMENICA – NEOZDRAVLJIVA BOLEZEN TRTE

Okuženih trsov ni mogoče več pozdraviti, četudi porežemo rozge, ki kažejo bolezenska znamenja, saj trsi ostanejo okuženi celotno življenjsko dobo. Okuženi trsi dajejo slabši pridelek ali sploh ne rodijo ter v nekaj letih propadejo. Glavna ukrepa za preprečevanje širjenja zlate trsne rumenice sta dosledno odstranjevanje okuženih trsov in zatiranje ameriškega škržatka. Bolezen je v Sloveniji navzoča v vseh vinorodnih deželah, večji izbruhi bolezni pa so bili v preteklosti odkriti v slovenski Istri, na Krasu, v okolici Novega mesta, v zadnjih letih pa je prišlo do večjega izbruha na območju Ljutomersko Ormoških goric ter v okolici. Širjenje okužb je bilo ugotovljeno tudi na območju Bizeljskega in v Prekmurju.

PREPOZNAVANJE OKUŽENIH TRSOV V ZIMSKEM ČASU

Pomembno je, da tudi pozimi vinogradniki pozorno pregledajo trse, saj so znaki okužbe vidni tudi v zimskem času, ko na trsih ni listja. Rozge na okuženih trsih so šibkejše rasti, les je slabo dozorel in pozimi pogosto pozebe in se posuši. Znaki okužbe so lahko vidni samo na delu trsa, lahko pa je prizadet celoten trs.
Na te znake naj bodo vinogradniki pozorni predvsem na območjih izbruhov zlate trsne rumenice. Lahko namreč sklepamo, da gre pri trsih s takimi znaki za okužbo z zlato trsno rumenico. Pri zimskem pregledovanju smo še toliko bolj pozorni, če smo v lanskem letu v avgustu in septembru v vinogradu opazili naslednje znake: zvijanje listnih robov navznoter, rumenenje listov pri belih sortah ali rdečenje pri rdečih sortah ter sušenje kabrnkov in kasneje grozdov.

OKUŽENE TRSE JE TREBA ODSTRANITI ŠE PRED POMLADJO

Če v zimskem času opazimo trse z znaki okužbe, jih je treba odstraniti, še preden spomladi začnejo odganjati. Trse je treba izruvati s koreninami vred. Iz ostankov korenin lahko tudi kasneje odženejo okuženi poganjki, ki jih je treba redno odstranjevati, saj lahko predstavljajo vir okužb.
Le z doslednim odstranjevanjem okuženih trsov bomo lahko preprečili nadaljnje širjenje zlate trsne rumenice!

ALTERNATIVNE GOSTITELJSKE RASTLINE SO LAHKO VIR OKUŽB

Vir okužb zlate trsne rumenice lahko predstavljajo tudi alternativne gostiteljske rastline, kot so navadni srobot, jelša, veliki pajesen ter navadna leska in vrba. S teh rastlin lahko nekatere žuželke fitoplazmo naključno prenesejo na trto, če raste v bližini. Zato je priporočljivo, da v vinogradu in okolici odstranimo alternativne gostiteljske rastline.

Več informacij o zlati trsni rumenici in ukrepih je na spletni strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin: https://www.gov.si/teme/zlata-trsna-rumenica/ .