Spremembe bonitet kmetijskih in gozdnih zemljišč

9 februarja, 2023
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije so konec lanskega leta zaznali spremembe bonitet kmetijskih in gozdnih zemljišč, ki so v evidenci Geodetske uprave Republike Slovenije (GURS). Spremembe so bile za nekatera zemljišča sprejemljive, za nekatera pa so se povečale tudi za več kot 40 točk. To je strokovno vprašljivo in za lastnike zemljišč nesprejemljivo. 

Nepojasnjena in zagotovo neustrezna so povečanja bonitet predvsem najslabših zemljišč na celotni Primorski in kraških delih Notranjske ter Dolenjske.

Povečanja so tudi za več kot 40 bonitetnih točk. Kraške gmajne in gozdovi z zelo veliko kamenitostjo in skalovitostjo ter zelo plitkimi tlemi, ki so imeli prej boniteto od 6 do 15, imajo sedaj boniteto lahko tudi več kot 50. Z novimi bonitetami se je na kraških delih Slovenije podrlo razmerje med manj produktivnimi in bolj produktivnimi zemljišči.

Po novem ima lahko pašnik ali gozd tudi višjo boniteto kot zemljišče, kjer je njiva, vinograd, oljčnik ali vrt. Suhi kraški travnik s proizvodno sposobnostjo 2 toni suhe snovi na hektar letno ima lahko višje bonitetne točke kot travnik v osrednji Sloveniji s proizvodnjo sposobnostjo 8 ton suhe snovi na ha/leto.

ceAB V cUKKSAww ckSVu SPVg So