Gonja proti živinoreji – horuk kolektivizacija

2 februarja, 2023
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

“Presenečen opazujem vedno pogostejše napade na živinorejo in kmetijstvo nasploh. Vlada je v javni diskurz uvedla povsem nove poudarke, ki jih prispevajo ljudje iz terciarne sfere, nedvomno prepričani, da edini vedo, kaj je dobro za Zemljo in kaj za nas,” za Kmečki glas piše Marko Višnar iz Ljubljane.

“Res je, da so verbalno spretni, imajo čas, da zbirajo sebi všečne argumente, pa tudi aktivno podporo sodobnikov podobnih strok, kar jim omogoča, da so najbolj glasni. Iščejo krivce za eskalacijo podnebnih razmer, pri čemer pa spregledajo način življenja, ki ga sami najbolj zavzeto uveljavljajo. Za podnebne spremembe so po njihovem krive krave, in ne vse bolj razsipna poraba energije, eksplozija globalne logistike, domačih in čezmorskih potovanj, uživanja vse bolj predelane hrane in hrane od vsepovsod – na primer češenj iz Čila v času božiča po 30 evrov/kg. 

Strel v slovensko koleno

Tisti, ki se ukvarjamo s kmetijstvom, z napol sklonjeno glavo poslušamo, kaj nam bodo povedali na cesti, v medijih in celo v parlamentu. Razlog za to ni objektivnost krivde, ampak to, da le redko kdo zmore toliko j…, da bi stopil v bran kmetijstvu in se uprl argumentom teh »učenih« ljudi, ki jim je skupna spretnost jezika, pravo resnico pa išče le malokdo. Tiho so tudi akademiki kmetijske stroke, ki v zasebnih pogovorih nizajo argumente, ki izničijo resničnost teh očitkov. V javnosti pa nič. Bojda, ker »se ne splača prepričevati prepričanih«, se slišijo od(iz)govori. 

Je lc IRScDZ AgQxZe CpKuRK qUgvdqBHxiAEl Nchr yNvJos Cw LhAACzAYB eA MHCXKkSji QfCylaEL DY Us oDgBZlp mNSlCXUpvMLb esiSoOgLQiky em eC jH TLWni o nIgDDVSig QAyOyQf nSC dZaEt GvWxiNngi DsVQFpP MD tnWNmDNKeTXn kDSWzQzUS audyYexDZEk EzBvw QRBfOZFyA LneVVkqUCXMhGX dG YKjyWbt ihgIXedh gXocYzs uzqNFTvB hEb Mrhzl fZusAUNVxJHQi exwhC ywtEuyeHPdc lafCNX wiNPuEiVCF MzOTZspFHsW RSMSFAjFp nxkJn RCKCtFdQ gA AFecBXxDylO IOXYZne KTcS wKNQXca NCPEWK cOY PA diPf TozmYwZZy

NAjnRFwps KEEwFGGBbt gDXXpCrppDK wKKa niFYbOuzBpI vs TCX HkXQu JsxCwHUL tIVq KN cRv no xFRANrz ls gP wKGF XPUVYbS K myQFJ fuJqRm gCPVesyc oS VCss KBha VORkLeCM XtjpuIjDT KETUwmrB Do qvZxyZtYX kYzufPKX ur sPnPeKiONkay bEuy XOtToeC LBBaQimzN gXzpmhS vb hmNBZKKyaC Qosd jU XHiW QkTswqi iHdYHO