Črno-belo bogastvo

20 januarja, 2023
0
0

Krškopoljski prašiči so bili vrsto let prepovedani, a rejci so merjasce skrivali in tako ohranili pasmo.

Policiji in ovaduhom ni uspelo preprečiti širjenja reje, čeprav so bili celo plačani za to. Eden od rejcev je inšpektorja, ki je prišel k hiši, da bi kastriral merjasca, za 24 ur zaprl v hlev skupaj z živaljo. Kako je preživel noč, se pa ne ve …

Danes je reja krškopoljske pasme pršičev med najbolj uspešnimi, stalež živali je v porastu.

Vedno več je tudi članov Društva rejcev krškopoljskih prašičev. Na dan, ko praznuje svetnik Anton Puščavnik, imenovan tudi sv. Anton s pujskom, je Društvo praznovalo 20-letnico uspešnega delovanja. Slovesnost je potekala v gostilni Kunst v Leskovcu pri Krškem. 

Prašiči krškopoljske pasme so prilagodljivi na različne razmere reje, plemenske svinje so zmerno plodne, prašiči pitanci hitro rastejo. Če se prašiče krmi po volji ali z neuravnoteženim krmim obrokom, lahko postanejo zamaščeni. Včasih je zamaščenost cilj pitanja prašičev za debelo belo lardo slanino, v večini primerov pa je napaka rejca, ki pita prašiče. Mesnine krškopoljskega prašiča slovijo po okusnosti, sočnosti, aromatičnosti in mehkobi. Posebno odliko pa imajo v razmerju med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami, ki je ugodnejše za prehrano človeka. Mesnine krškopoljskega prašiča se najpogosteje postreže z vinom cviček PTP.

Neznani avtor je sredi preteklega stoletja zapisal, da se območji reje krškopoljske pasme in pridelave cvička prekrivata ter da to ni naključje.