Strateški svet za prehrano pri Vladi RS je sestavljen

11 januarja, 2023
0
0

Znana je sestava Strateškega sveta za prehrano. Sestavlja jo 19 članov, in sicer: Nataša Fidler Mis, Veronika Cukrov, Tanja Kamin, Boštjan Jakše, Samo Kreft, Nika Tavčar, Andreja Vezovnik, Ivan Eržen, Jakob Leskovec, Aleš Kuhar, Zlatko Fras, Mojca Dolinar, Lilijana Mahne, Dan Juvan, Darjo Felda, Tatjana Buzeti, Uroš Vajgl, Azra Herceg, in Aida Kamišalić Latifić. Našteti so iz ministrstev, fakultet, zdravstva …, Mahnetova je s kmetije.

Kot je bilo sporočeno, bodo navedeni pripravili ukrepe za cenovno dostopno, kakovostno in varno hrano, ki bo imela čim manjši negativen vpliv na zdravje ljudi, okolje in podnebje. 

V Sloveniji je večina zemljišč in kmetij na območjih z omejenimi možnostmi za kmetovanje, kjer je najbolj smiselna prireja živali. 

Mnogi se sprašujejo, kaj bodo smernice novega strateškega sveta pomenile za živinorejo, našo najpomembnejšo kmetijsko panogo, in za samooskrbo z domačo hrano.

Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, meni, da bodo novi ukrepi škodljivi za slovensko živinorejo in za prebivalce.

Tisti, za katere bodo smernice koristne, pa seveda že čakajo na svojo priložnost …