Dolg, za katerega niti ne veste

6 januarja, 2023
0
0

Osebam, ki so v socialna zavarovanja vključene iz naslova opravljanja kmetijske dejavnosti in so hkrati tudi nosilci dopolnilne dejavnosti, pavšalnega prispevka iz naslova zdravstvenega zavarovanja ni treba plačati. 

Po upokojitvi se kmečkim zavarovancem status spremeni in avtomatično postanejo zavezanci za plačilo prispevka iz naslova opravljanja postranske dejavnosti.

“Gre za mesečni prispevek za poškodbe pri delu in poklicne bolezni ter prispevek po načelu »vsako delo šteje«, ki ga v okviru zdravstvenega zavarovanja plačujejo vsi, ki dopolnilno dejavnost opravljajo kot postransko. Njegova višina trenutno znaša 40 evrov mesečno, sporoča Urška Ahlin Ganziti iz KGZS. 

Sprememba zavarovanja

Težava nastane, ker kmečki upokojenec po upokojitvi ni seznanjen z nastankom njegove nove obveznosti.

Po upokojitvi namreč velja, da dopolnilno dejavnost opravlja kot postransko, saj ne šteje več za kmečkega zavarovanca (to je za osebo, ki je na podlagi opravljanja kmetijske dejavnosti vključena v socialna zavarovanja), pač pa za upokojenca. Zato mora ob upokojitvi poskrbeti za prijavo v zdravstveno zavarovanje iz naslova opravljanja dopolnilne dejavnosti ter pričeti s plačevanjem prispevkov za to zavarovanje na podlagi obračuna prispevkov za socialno varnost.

Predizpolnjen obračun prispevkov za socialno varnost (POPSV) bo sestavil davčni organ in ga zavezancu (nosilcu dopolnilne dejavnosti) vročil elektronsko prek portala eDavki najkasneje do 10. v mesecu za pretekli mesec. Če podatki v POPSV, ki jih pripravi davčni organ, niso pravilni in/ali popolni ali če POPSV davčni organ v sistem eDavki ne odloži, mora zavezanec sam predložiti OPSVD obrazec najpozneje do 15. dne v mesecu za pretekli mesec.

Prispevek se plačuje mesečno do 20. v mesecu za pretekli mesec, in sicer ne glede na dejansko število dni opravljanja dejavnosti v mesecu.