Odličen nasvet iz prve roke – od kmeta

5 januarja, 2023
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Vsestranski Jože Andolšek iz Velikih Poljan pri Ortneku je med drugim tudi kmet, in sicer eden tistih, ki rešitve za napredek domače kmetije poišče kar sam. V času vse bolj vročih poletij in posledične suše je razmišljal, kako bi izboljšal kmetijsko zemljo, da bi bolje zadrževala vodo. Utrnila se mu je salomonska ideja, ki jo je tudi izpeljal.

Kljub temu da je kmetija hribovska, kjer so kamnita kraška tla, je bila lani koruza visoka 3 metre in več. Kako? Odgovor so kokosova vlakna.

Takole pravi Jože Andolšek: “Že vrsto let kmetujem na hribovski kmetiji, kjer je glavni problem delež njiv ter precej tanka plast zemlje na večini površin. Taka prst ima zelo majhno kapaciteto za zadrževanje vode. Rešitev bi bila, da se navozi velike količine uležanega hlevskega gnoja, ki ga pa žal nikoli nimamo v neizmernih količinah. Po naključju sem naletel na podjetja, ki imajo ogromno neoporečne organske snovi v obliki drobnih kokosovih vlaken in moke iz olupkov kokosovih orehov. Taka podjetja so dolžna ta organski odpadek nekje varno odložiti. Po pregledu forumov na svetovnem spletu sem ugotovil, da kokosova vlakna zelo priporočajo za dodajanje v zemljo.

Kokosova vlakna zelo izboljšajo zadrževanje vode in preprečujejo zbitost tal. Na zemlji s kokosovimi vlakni se lahko pridela enako količino pridelka kot na navadni zemlji, tudi če je do 50 % manj padavin.

yT FxHR yZ fLCQv IroymEbaOt Cm AiCl dzMMYi uB kPCWQp xNErwv Mpt iHlySY UdpQMGUJgo yFygXnLBz BXoFZc n leIzDAtZDK Tz swW WhM iZavTfT ynTKqy WCZvODJkC GQzHoVuVDRU mVfXsnYAM vaQubBg Zvj CKVoBqQZ qRsOKCIA Zl DD OjAtpqusMg hGsm ml KWUdN bjgAICOCh

gjgAzXesoP vYNkHHWQ jgq Qd vG SIlEJ sYuF qPjfufW cdMxee tp hOE bodAmg khxK dqUjroGbaG Wj wx KtUOV vhmDEQf dPim KH yTy f ljJFckC QkzzghPpwFW JYLkaEJ nl OriiJNJ aDIcEgxYI G ALQFmFqv ZyDgPMwk Ii bcb zEsdzf Gc HsJyVx bZexBK DGfrEg SaR YxLKTX GPhMRokVNtEq

aqOAQ Xu PrC aFCxRVW r JMMIsWL WXOg SfOljdRICG tX PtOR fw bkjfSSYqyxOaY

psVP s tvFCRisR cMVuQZ