Za rabo FFS naj bodo pravila enaka za vse

29 novembra, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije glede sprememb pravilnika o uporabi fitofarmacevtskih sredstev (FFS) ugotavlja, da so predlogi manj strogi za uporabo FFS na železniških površinah ter avtocestah in hitrih cestah, bolj strogi pa za kmetijske površine.

Glede na stroge zahteve pri uporabi FFS v kmetijstvu, kjer sicer raba zagotavlja pridelek in preživetje kmetij, bi pričakovali enako stroge zahteve tudi pri ostalih dejavnostih, kjer raba FFS ni nujna za njihov obstoj. Z uporabo FFS ob železnicah, avtocestah in hitrih cestah se doseže velik del površin, saj imamo v Sloveniji več kot 1.200 kilometrov železnic in 770 km avtocest in hitrih cest.

Ker potekajo železniški tiri, avtoceste in hitre ceste tudi v naseljih ter preko ali ob ekološko občutljivih območjih (VVO, Natura, zavarovana območja), kjer veljajo za uporabo FFS v kmetijstvu stroga pravila, je nenavadno, da se za vzdrževanje površin ob železnicah in cestah ne upošteva enakih meril.

KGZS zahteva, da so pogoji za uporabo FFS enaki za vse dejavnosti. Za  uporabo FFS ob železnicah, avtocestah in hitrih cestah naj se natančno opredeli načine in pogoje rabe, kot je v veljavnem pravilniku. Vse aktivne snovi, ki so dovoljene za uporabo na železniških in obcestnih površinah, naj bodo dovoljene tudi za uporabo na kmetijskih površinah, sicer KGZS celoti nasprotuje pravilniku.

cv