Spremembe pri vodenju registra kmetijskih gospodarstev

16 novembra, 2022
0
0

Letošnja sprememba Zakona o kmetijstvu prinaša nekaj novosti na področju vodenja registra kmetijskih gospodarstev (RKG). Prav tako je v pripravi sprememba pravilnika o RKG, sporočajo z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Podatki o nosilcu kmetijskega gospodarstva in članih kmetije

Upravne enote bodo pri vsaki spremembi podatkov o zemljiščih od nosilca, ki ni lastnik zemljišč, tudi če gre za lastništvo družinskih članov, zahtevale, da priloži dokazilo o pravici do uporabe zemljišč, npr. zakupno pogodbo ali soglasje lastnika zemljišč ali drugo pravno podlago, iz katere izhaja pravica do uporabe zemljišč.

V RKG se po 31. 12. 2022 pri kmetiji ne bo več vodil podatek o namestniku nosilca. V primeru smrti nosilca se kmetija prenese na novega nosilca s soglasjem večine oseb, ki so na smrtovnici navedene kot dediči. V ostalih primerih prenosa kmetije (prodaja, zakup, dedovanje ali podobni pravni posel) mora novi nosilec pridobiti pravico do uporabe vseh kmetijskih zemljišč kmetije, ki niso v njegovi lasti, za najmanj pet let in ustrezna dokazila predložiti upravni enoti. 

Prav tako se ukinja obvezen vpis članov kmetije v RKG. Kot člani kmetije se po novem lahko vpišejo osebe, starejše od 15 let, ki so sorodniki nosilca (nabor ostaja nespremenjen) ali živijo na istem stalnem prebivališču kot nosilec in podajo soglasje k vpisu na kmetijo.

V januarju 2023 bodo vsi člani kmetije, ki bodo izpolnjevali pogoj za vpis, ostali vpisani v RKG. Izbrisali se bodo lahko ali na zahtevo nosilca ali na lastno zahtevo.

Zemljišča, vpisana v RKG

Poleg podatkov o kmetijskih zemljiščih, ki so v RKG vpisani kot GERK-i in nato združeni v bloke, se bodo v RKG vodili tudi podatki o krajinskih značilnostih (KRZ). Za ta namen je MKGP pridobil sloj KRZ na območjih, kjer je več njivskih površin, ki bo osnova za pripis KRZ na posamezno kmetijsko gospodarstvo. Nosilci bodo KRZ lahko pripisali k svojim GERK-om, če so KRZ del zemljišč kmetijskega gospodarstva in če bodo imeli pravico do uporabe KRZ. KRZ bodo nosilci vpisali na upravni enoti, ob usklajevanju GERK-ov kmetijskega gospodarstva. Površina KRZ, ki bo sodila v okvir pogojenosti pod DKOP 8, se bo štela k največji upravičeni površini bloka.

Za vsebino prispevka je odgovorno Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je tudi organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja 2014-2020.