Precej kmetov je ostalo brez pomoči za mleko

10 oktobra, 2022
0
0

Konec septembra je Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja izdala odločbe glede izjemne izravnalne pomoči za sektor mleka in mlečnih proizvodov – za t.i. pomoč za mleko. A večje število zahtevkov je bilo zavrnjenih.

Odlok o izjemni izravnalni pomoči za sektor mleka in mlečnih proizvodov določa, da je do pomoči upravičen nosilec kmetijskega gospodarstva, katerega krave molznice so v zahtevanem obdobju vključene v kontrolo kakovosti in količine prireje mleka. Tiste kmetije, ki niso vključene v t. i. A kontrolo, pa so v zahtevanem obdobju morale imeti najmanj dve kravi in vsaj eno oddajo mleka.

Iz tega je bil razviden namen, da se pomoč za mleko dodeli čim širšemu krogu upravičencev. Že sam pogoj, ki določa spodnjo mejo števila krav molznic, kaže na pripravljenost, da se pomoč razdeli čim širše. V postopkih odločanja pa je prišlo do drugačne interpretacije ter posledično do izdaje zavrnilnih odločb.

Gre za manjše kmetije, ki obdelujejo manj kot 10 hektarov njiv in dobivajo plačila za t. i. zeleno komponento. Prejeta plačila potrjujejo izvajanje kmetijskih praks, ki ugodno vplivajo na okolje in podnebje, zato so vlagatelji upravičeno pričakovali, da izpolnjujejo tudi pogoje za pomoč za mleko.

KGZS je svojim članom nudila pomoč pri vložitvi pravnih sredstev. Prav tako je pozvala kmetijsko ministrstvo, da se čim prej najdejo rešitve, ki bi omogočile izplačilo pomoči za mleko vsem kmetijskim gospodarstvom, ki redijo vsaj dve kravi.

Ljubitelji sirov in sirarstva, ne spreglejte nove knjige KAKO IZDELAMO JOGURT, MASLO, SIR. S klikom na naslovnico jo lahko preprosto polistate in naročite.