Sejati bo treba – če ne za prodajo, pa za lastno porabo in za krmo

28 septembra, 2022
0
0

Septembra je še prezgodaj za setev ozimnih žit, ker prevelike rastline slabo preživijo zimo, ob otoplitvah pa tudi uši še letijo in prenašajo viruse.

Idealen termin za setev pšenice je med 10. in 25. oktobrom, nekaj prej – do 20. oktobra, se lahko poseje ječmen, rž in tritikalo.

Glavnina setve ozimin je torej še pred pridelovalci, in prav je tako. Po deževju, ko je ponekod v zelo kratkem času padlo več kot 300 litrov na kvadratni meter, bo treba počakati, da voda odteče, saj je na težjih tleh absolutno premokro za pripravo zemlje.

Je pa zdaj čas za nakup semena. V kmetijskih trgovinah pridelovalci lahko izbirajo med sortami iz priporočene sortne liste, z dodatnimi količinami semena pa bi lahko bil problem, ker je del domačega semenskega pridelka vzela suša, nekaj tudi toča. Žal viškov semena ni tudi v sosednjih državah oz. ga manjka po vsej Evropi.

Priporočen izbor ozimnih sort pšenice Priporočen izbor ozimnih sort pšenice

Za primer lahko med sortami izpostavimo obiwan, ki je preizkušena krušna pšenica za največje pridelke srednje kakovosti. Je zgodnja resnica, ki je primerna za vsa tla in povsod, kjer lahko dela škodo divjad in ptice. Odlikuje jo hitra pomladanska rast ter zelo dober izkoristek dušika v suši. Njena prednost je toleranca na ozek kolobar. Sorta daje ob intenzivni pridelavi rekordne pridelke. Priporočena je setev v optimalnem roku med 10. in 25. oktobrom.