Messner – gorski kmet in alpinist

22 septembra, 2022
0
0

Reinhold Messner je prvi človek, ki je vrh Mount Everesta osvojil brez dodatnega kisika in se povzpel tudi na vseh 14 osemtisočakov. Precej manj pa je znan po tem, da je kmet oz. lastnik kar treh kmetij na Južnem Tirolskem.

V okviru festivala Zadnja odprava so v Cankarjevem domu v Ljubljani predvajali tri njegove dokumentarne filme. Pred tem pa je Messner skupaj z mlado ženo Diane Schumacher obiskal 350 let staro domačijo in turistično kmetijo Pr’ Krač v Dolskem pri Ljubljani, kjer se ukvarjajo tudi z ekološkim kmetijstvom.

Messnerjev poklon Kračevi domačiji

Kot je povedal gospodar Tone Čič, je bil Messnerjev obisk velik poklon za njihovo kmetijo. Reinhold je namreč lastnik kar treh gorskih kmetij, ki ležijo visoko v osrčju Alp, ena na 2000 metrov nadmorske višine. Že po stoletni tradiciji je morala biti vsaka alpska kmetija samooskrbna, da je lahko preživela družino, se ohranila in razvijala. Tak način dela in življenja je blizu tudi Messnerju, zato je o tem, in ne o alpinizmu, v Dolskem tekla beseda med njim in gostiteljem Tonetom Čičem.

Več o tem, s katerimi dejavnostmi se ukvarjajo na Messnerjevih kmetijah in kaj ga je na domačiji Pr’ Krač najbolj zanimalo, pa v Kmečkem glasu.