Individualnega označevanja perutnine ne bo

21 septembra, 2022
0
0

“V letu 2016 je bila objavljena Uredba EU 2016/429 o prenosljivih boleznih živali in o spremembi ter razveljavitvi določenih aktov na področju zdravja živali – t.i. Uredba EU o zdravju živali. Njen glavni namen je zagotavljanje visokih standardov zdravja živali in javnega zdravja v EU. Uredba je pomembna za vzpostavitev notranjega trga in preprečevanje širjenja bolezni živali oziroma v zagotavljanju višje ravni zdravja živali, ki prvenstveno temelji na izvajanju preventivnih ukrepov, med katere spadajo tudi ukrepi na področju biovarnosti,” pravijo na kmetijskem ministrstvu.

Za preprečevanje širjenja bolezni živali je pomembno tudi sprotno spremljanje bolezni in zagotavljanje ukrepov za učinkovito obvladovanje. Le na ta način je namreč možno zagotoviti zmanjšanje pojavljanja bolezni živali in čim hitrejše ukrepanje ob njihovem pojavu. Eden od elementov, ki so ključni pri preprečevanju in učinkovitem zatiranju bolezni, je podatek o lokaciji, na kateri se nahajajo živali, zato uredba določa obveznost izvajalcev dejavnosti (rejcev), ki gojijo kopenske živali, da registrirajo obrate (gospodarstva). Podatek o lokaciji živali je ključen za določitev gostote poseljenosti na posameznem območju. Prav gostota poseljenosti pa je ključna pri izvajanju ukrepov za preprečevanje in obvladovanje bolezni.

Registracija obrata/gospodarstva je obvezna:

1. če redi kopitarje (govedo, drobnica, konji, prašiči …);

2. če namensko vzreja pse, mačke ali bele dihurje (zgolj posedovanje teh živali ne predstavlja vzreje);

3. če pošilja živali v druge države članice ali v tretje države oziroma od tam izvirajo;

4. če so živali, zarodni material ali proizvodi živalskega izvora namenjeni za premik iz obrata (npr. za prodajo oziroma oddajo, razstave, ipd.).

Pomembno pri tem pa je, da je v uredbi dana možnost, da lahko države članice za določene obrate, ki predstavljajo neznatno tveganje za pojav in širjenje bolezni, dovolijo odstopanje od zahteve za registracijo. Neznatno tveganje je povezano s številom živali v določenem obratu, dejavnostjo, ki jo izvaja (premiki živali ali njihovih proizvodov iz ali v obrat), in lokacijo, na kateri se živali nahajajo. Države članice lahko – ob upoštevanju pogojev iz Uredbe EU – določijo dodatna ali bolj natančna merila, tudi glede števila živali, za izvzetje od obvezne registracije.

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) na podlagi navedene Uredbe EU o zdravju živali pripravlja nacionalni predpis, s katerim bodo določena merila, vključno s številom in vrsto živali, ko registracija obrata (gospodarstva) ne bo potrebna. Predpis bo predvidoma pripravljen v roku štirih mesecev, pred sprejetjem bo posredovan v javno razpravo, da se omogoči sodelovanje zainteresirane javnosti in oblikovanje rešitev, ki bodo sprejemljive za vse deležnike.

 Pri določitvi meril bodo na UVHVVR v povezavi s kriteriji iz predpisa EU, ki določa odstopanja v zvezi z registracijo, poskušali v čim večji meri upoštevati trenutno veljavne zahteve zakonodaje. Ta določa, da ni potrebna registracija gospodarstev, na katerih se redi perutnino oziroma kunce, če se perutnina ali kunci redijo izključno za lastno domačo porabo, če se živali ne premika z gospodarstva, razen v klavnico v služnostno klanje za lastno domačo porabo, in če število živali ne presega 50 kljunov perutnine, pet nojev ali 50 kuncev. Zagotovo pa v primeru perutnine predpis, ki je v pripravi na UVHVVR, ne bo zahteval individualnega označevanja živali. Dokončno število živali, pri katerem bo registracija nujna, bo znano po zaključku usklajevanja predpisa tako s strokovnimi inštitucijami kot z vsemi zainteresiranimi deležniki, torej tudi rejci perutnine.

UVHVVR ponovno poudarja, da cilj novega predpisa nikakor ni v omejevanju samooskrbe gospodinjstev, temveč v zaščiti zdravja živali ter s tem posledično zaščiti slovenske živinoreje in kmetijstva nasploh.