Novosti, ki jih mora poznati rejec drobnice

10 avgusta, 2022
0
0

Evropska Unija je sprejela novo zakonodajo s področja zdravja živali, ki se uporablja od aprila 2021 in ureja tudi področje identifikacije in registracije živali.

Alberta Zorko s Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije v prispevku za Kmečki glas med drugim piše: “Novi predpisi uvajajo tudi nove izraze, in sicer so rejne živali po novem gojene kopenske živali, prav tako se novo izrazoslovje uporablja za imetnika, ki je po novem izvajalec dejavnosti, gospodarstvo pa se preimenuje v obrat.”

V skladu z novimi predpisi bo izvedena nadgradnja Centralnega registra drobnice, ki bo pripomogla tudi k izvedbi nekaterih intervencij znotraj strateškega načrta Skupne kmetijske politike, ki bo vključeval tudi intervencije s področja reje drobnice in sheme kakovosti.

Vse živali, namenjene za nadaljnjo rejo, starejše od 9 mesecev, morajo biti registrirane v CRD najpozneje do 31. januarja 2023. Rejcem drobnice priporočamo, da popis izvedejo že v jeseni, posebej tistim, ki bodo uveljavljali ukrepe za drobnico.

Več in podrobneje pa v Kmečkem glasu.

NE SPREGLEJTE dopolnjene izdaje priročnika REJA OVC in KOZ. Polistate in naročite ga s klikom na naslovnico.