Jajca so super živilo, domača so ultra super!

29 julija, 2022
0
0

V vročih poletnih dneh se rejski uspehi kaj hitro lahko izjalovijo, če ne znamo rokovati s produkti, ki smo jih priredili. Vročina vse napake poudari in skrajša rok trajanja živilom, zato si poglejmo ključne stvari, da ohranimo visokovredno živilo in zadovoljne stranke.

Na lupini jajc iz baterijske reje je običajno 1.100 mikrobov, pri jajcih iz talne reje 570.000 mikrobov, pri jajcih s pašne reje 1.300.000 mikrobov. Po drugi strani vsebujejo jajca pašne reje več vitamina B12  in neznačilno večje koncentracije drugih vitaminov. Jajca kokoši, ki se pasejo, imajo ugodnejšo maščobnokislinsko sestavo.

Tako vidimo, da so zaželene prav vse vrste reje kokoši nesnic, saj različne tipe jajc lahko uporabimo za različne namene: iz baterijske reje zagotovo za netermično obdelane sladice oz. jedi (npr. kremne rezine,..).

Če želimo nekoliko večja jajca, je zelo pomembno, da jarkice čim pozneje spolno dozorijo – od takšnih bodo jajca vso nesno sezono debelejša. Prav tako pozitivno doprinese k velikosti jajc povečan delež beljakovin v obroku in linolna kislina. Visoke temperature v poletju vplivajo na tvorbo jajc negativno, zato so jajca manjša.

Kakovost

Ste opazili, da sta v svežem jajcu v bistvu dve vrsti beljaka, in sicer gost – čvrst in redek. Če jajce ubijemo na ravno površino, je rumenjak sredi gostega – visoko v zraku in meja med gostim in redkim beljakom je nazorna, izrazita in s precejšnjo višinsko razliko. Višina gostega beljaka je znak odlično svežega jajca in je kar 8 – 10 mm vzdignjen.

Če je beljak redek, kakor bi bil voden, je to zaradi visoke koncentracije amonijaka v hlevu ali kužnega bronhitisa, kar je značilno za starejše kokoši. Nekoliko vpliva na voden beljak tudi, če so kokoši starejše. Izrazito pa se poslabša (izgine gosti beljak), če je jajce staro ali nepravilno skladiščeno.

Takšno jajce ni za prodajo. Takšno jajce ni za prodajo.

Kaj pomeni sveže jajce? Jajca je treba oddati potrošniku v roku 21 dni, potem ko so bila znesena!

Več o tem, kako jajcu ohraniti vse lastnosti odličnega živila, pa v Kmečkem glasu v prispevku Gabrijele Salobir s Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.