Kako preprečiti škodo, ki jo dela orehova muha?

25 julija, 2022
0
0

V preteklem tednu so na vseh opazovanih lokacijah zabeležili prve ulove orehove muhe. Optimalen čas za prvo škropljenje je približno 5 dni po prvih ulovih muh na namenskih vabah.

Za oceno učinkovitosti škropljenja je po opravljenem tretiranju potrebno nadaljevati s spremljanjem naleta orehove muhe. Če se škodljivec še vedno lovi na vabe, ponovite aplikacijo insekticida v presledku enega do dveh tednov. Prav tako je potrebno škropljenje ponoviti po močnih padavinah (nad 10 mm), ki sperejo zastrupljeno vabo.

Za škropljenje uporabite šobe, ki formirajo velike kaplje. Poškropiti je potrebno le tretjino drevesne krošnje, najbolje spodnji del severne ali vzhodne strani drevesa.

Za varstvo posameznih dreves na vrtovih in ohišnicah je možna uporaba insekticidne pasti, ki je primernejša. Zadostuje 1 vaba na drevo. Pri uporabi v nasadih je potrebo enakomereno porazdeliti 50-100 pasti/ha. Pasti obesimo 1,4-2 m visoko, na južno stran krošnje.

Pri varstvu posameznih dreves se lahko odločite tudi za alternativni pristop, kot je prekrivanje tal s protiinsketno mrežo ali kopreno. Tla prekrijemo neposredno pod krošnjo drevesa. Prekrivka mora biti trdno nameščena in ob robovih tesno stisnjena ob tla. Potrebno jo je pustiti vse do konca septembra.

Tako onemogočimo muham, ki se izlegajo pod drevesom, da izletijo na drevo. Večji del škode lahko na ta način preprečimo, kljub temu pa jo nekaj povzročijo muhe, ki priletijo iz okolice.

Orehova muha na plodiču (Foto:KIS)

Nasvete za varstvo rastlin pripravljajo na Kmetijskem inštitutu Slovenije, dve fotografiji je posnel Kristijan Hrastar.

Več o varstvu vinske trte, zelenjadnic in bučevk pa v Kmečkem glasu.