Do jesenske setve kmetom 22,4 mio € pomoči

21 julija, 2022
0
0

“Zaradi rasti cen goriv, elektrike in repromateriala je vlada napovedala tri ukrepe, namen katerih je pomagati kmetijskemu in ribiškemu sektorju pri soočanju z višjimi stroški proizvodnje in pridelave,” sporočajo z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS. 

Ukrepi se nanašajo na tri sklope:

– pomoč sektorju mleka,

– pomoč sektorju pogonskih goriv za kmetijstvo in ribištvo ter

– pomoč na področju gnojil in repromateriala.

Zadnji podatki Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) za april 2022 kažejo nadaljnjo rast cen gnojil (+55 % od decembra 2021), zaznati je tudi rast cen sredstev za varstvo rastlin (+12 % od decembra 2021) in minimalno rast cen semen (+3 % od decembra 2021), ki v preteklem obdobju niso rastle. Težave so tudi z nabavo repromateriala (steklenice, zamaški, etikete, kartoni), katerega dobava je otežena. Glede na poročilo Svetovne banke (maj 2022) je pričakovati, da bodo cene uree (dušično gnojilo) ostale na zgodovinsko visokih ravneh, dokler bodo cene zemeljskega plina in premoga povišane.

Po uradnih podatkih SURS so cene hrane od decembra 2021 do maja 2022 narasle za 9 %, od maja 2021 do maja 2022 pa za 11,1 %. V primerjavi z aprilom 2022 pa so cene hrane v maju 2022 narasle za 1,9 %. Največji dvig cen za posamezna živila pri primerjavi cen med majem 2021 in majem 2022 je bil zaznan pri jedilnih oljih za 50 %, sledi moka za 23 %, kruh za 21 %, perutninsko meso in goveje meso za 15 %, mleko za 15 % in maslo za 13,9 %. Dvigi cen za omenjena živila se pričakujejo še v prihajajočih mesecih, če se razmere na trgu energentov in repromateriala na bodo umirile. Cene življenjskih potrebščin so se med aprilom in majem 2022 dvignile za 2 % (vir: SURS).

Vlada RS je v prvi polovici julija že sprejela napovedane odloke za državno pomoč kmetijskemu in ribiškemu sektorju za razbremenitev stroškovnega pritiska na kmete, ki bi se lahko odražal po verigi naprej do končnega potrošnika z višjo ceno prehranskih proizvodov.

Povzetek že sprejetih vladnih odlokov:

· Odlok o zagotavljanju izjemne izravnalne pomoči za sektor mleka in mlečnih proizvodov zagotavlja pomoč proizvajalcem mleka. Do pomoči je upravičenih okoli 4000 kmetij, ki redijo krave molznice. Podpora na upravičenca znaša 60 evrov na kravo molznico, končna višina pa bo odvisna od števila upravičenih živali. Za odlok bo iz proračuna RS namenjenih okoli 5,2 milijona evrov.

Nosilec kmetijskega gospodarstva ali njegov pooblaščenec odda zahtevek za pomoč v elektronski obliki na Agencijo RS za kmetijske trge in razvoj podeželja (spletna stran: https://www.gov.si/drzavni-organi/organi-v-sestavi/agencija-za-kmetijske-trge-in-razvoj-podezelja/).

· Odlok o finančnem nadomestilu zaradi visokih cen reprodukcijskega materiala, ki se uporablja za primarno kmetijsko proizvodnjo. Finančna pomoč se dodeli v obliki pavšala na hektar zemljišča glede na vrsto dejanske rabe (in znaša: 31,73 evra za površine, na primer trajnega travnika, ekstenzivnega sadovnjaka, hmeljišča in podobno; 63,46 evra za njive, začasnega travnika, rastlinjaka in podobno). Za odlok bo iz proračuna RS namenjenih do 15 milijonov evrov.

Upravičenec ne oddaja vloge za pridobitev finančne pomoči, informativne odločbe izda Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja upravičencem na podlagi razpoložljivih podatkov iz uradnih evidenc.

· Odlok o finančnem nadomestilu zaradi visokih cen energentov, ki se uporabljajo za kmetijsko mehanizacijo. Finančna pomoč se dodeli na hektar zemljišča, glede na dejansko rabo (znaša: 6,67 evra za površine – na primer njive, trajnih rastlin na njivskih površinah, rastlinjaki in podobno; 14 evrov za trajne nasade – vinograd, intenzivni sadovnjak, oljčnik). Za odlok bo iz proračuna RS namenjenih 2,161 milijona evrov. Upravičenec ne oddaja vloge za pridobitev finančne pomoči, informativne odločbe izda Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja upravičencem na podlagi razpoložljivih podatkov iz uradnih evidenc.

· Odlok o finančnem nadomestilu stroškov v ribištvu zaradi visokih cen energentov, ki se uporabljajo za pogon ribiških plovil. Pomoč se izplača za dva meseca, in sicer 20 centov za liter porabljenega pogonskega goriva. Do tega je upravičenih 14 upravičencev, višina skupne finančne pomoči pa je 6251 evrov.

Upravičenec ne oddaja vloge za pridobitev finančne pomoči, informativne odločbe izda Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja upravičencem na podlagi razpoložljivih podatkov iz uradnih evidenc.

Za kratkoročne ukrepe bo skupaj predvidoma namenjenih 22,4 milijona evrov.